Hollanda Hukukunda ötanazi düzenlemesi ve Türk Hukukunda uygulanabilirliği sorunu
The regulations on euthanasia in the law of Nederlands and the problems of application in Turkish law
  1. Tez No: 451901
  2. Yazar: BERAT ÖZSARI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEVİNÇ ARSLAN HIZAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hukuk, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Right to euthanasia upon request, right to live, consent, active euthanasia, and autonomy
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgi Yönetimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Sağlık Hukuku Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 331
Özet
Ötanazi kavramı, antikçağa, Aristo ve Platona kadar giden tartışmalı kavramlardandır. Hatta, Hipokratın aktif ötanaziyi reddettiği görüşü tıp dünyasında da ötanazi karşıtı görüşlerin tezlerine dayanak olmuştur. Bu kavram zaman içinde farklılaşarak günümüze kadar ulaşmıştır. Onurlu ve acısız ölüm felsefesinin temelini ifade eden ötanazi, yaşam hakkının bir negatif, zıt karşılığı olmadığı gibi yaşam hakkının üstünlüğü ilkesinin bir istisnası da değildir. Ötanazi tamamen farklı felsefi, hukuki ve etik şartlara dayanan ve yine temelinde ''insan için'' düşüncesini barındıran bir ihtiyacın, talebin doğurduğu bir sonuçtur. Kişinin gerçek veya farazi rızası ötanaziyi kasten adam öldürmeden ayıran temel şarttır. Burada kişinin iradesinin noksan olmaması ilkesi geçerlilik şartıdır. Temelinde, kişinin kendi kaderini belirleme (özerklik-otonomi) hakkı bulunmaktadır. Çalışmamızda ötanazi, tarihsel süreç içinde, tartışmalar zemininde hukuki dayanak ve görüşler çerçevesinde incelenmeye çalışılmıştır. Yine, ötanazi kavramı ile birlikte çeşitli yönlerden ötanazi türleri de incelenmiştir. Ötanazinin karşılaştırmalı hukukta nasıl düzenlendiği, hangi ülkelerde ne tür şartlarla kabul edildiği veya reddedildiği incelenmiştir. Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi ve Mahkemesinin ötanazi konusundaki yaklaşımı yargı kararları ile birlikte ele alınmıştır. Konumuz bakımından Hollanda Hukuku yönünden ötanazi ve yardımlı intihar ayrıntılı şekilde incelenmiş ve olgularla açıklanmaya çalışılmıştır. Türk Ceza Kanunu ve Türk Anayasa Hukukundaki düzenlemeler ışığında ve tıbbi yönden organ nakli (transplantasyonu) ile ötanazi ilişkisi incelenmiştir. Alzeimer (demans) hastaları, mahkumlar ve çocuklar yönünden de ötanazi uygulamaları yeni tarihli örneklerle tartışılmıştır. Anahtar Kelimeler : İstek Üzerine Yaşamı Sonlandırma Hakkı, Yaşam Hakkı, Rıza, Aktif Ötanazi, Bireysel Özerklik.
Özet (Çeviri)
The euthanasia term is one of the contradictive terms since lasting archaic age, Aristoteles and Plato. The opinion of Hippocrates regarding the rejection of the active euthanasia has even been a basis to the theses of the opinions that are against euthanasia. This term has survived until today by differing in time. The euthanasia which expresses the basis of the Right to euthanasia upon request and painless death's philosophy is neither the opposite of the right to life nor the exception of the principle of the right to life's principle. The euthanasia is a result born of a demand of a necessity that includes underlying the idea of“for human being”, based on different philosophic, judicial and ethics conditions. The natural or fictitious consent of the person is the key provision that separates the euthanasia from intentional killing. The principle of no lack of person's will is hereby the condition of validity. In fact, there is the right to predestine of the person (autonomy) by himself. In our work, euthanasia has been observed with in the frame of legal basis and opinions, pursuant to the discussions, in historical process. The types of euthanasia have also been observed from different aspects together with the term of euthanasia. It has been observed how euthanasia was regulated in comparative law and in which countries, in which conditions it was accepted or rejected. The approach of the European Convention on Human Rights and the European Court of Human Rights was examined along with the adjudications. In terms of our subject, euthanasia with regard Dutch Law and the assisted suicide were scrutinized and tried to be explained by facts. In the light of provisions in Turkish Penal Code and Turkish Constitution Law, the relationship between the transplantation in terms of medical and the euthanasia was observed. Euthanasia executions with regard the patients with dementia, the convicted and the children were discussed with recent examples.