Kadına yönelik şiddetin boyutlarının AB ve Türkiye açısından karşılaştırmalı analizi
The comparative analysis of EU and Turkey within the context of dimensions of violence against women
- Tez No: 451902
- Danışmanlar: PROF. DR. ASUMAN ALTAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Hukuk, Sosyoloji, Economics, Law, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Toplumsal Cinsiyet, Kadına Yönelik Şiddet, Kadın, Şiddetin Türleri, Şiddetin Boyutları, Gender, Violence Against Women, Woman, Types of Violence, Aspects of Violence
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Avrupa Birliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Avrupa Birliği Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 284
Özet
Kadına yönelik şiddet tüm dünyada görülebilen, ciddi ve büyük etkileri olan insan hakları ihlalidir. Kadınlar üzerindeki yıkıcı etkileri uzun döneme yayılan şiddetin fiziksel, cinsel, psikolojik ve ekonomik türleri bulunmaktadır. Bireysel ya da birlikte uygulanabilen şiddet çok boyutlu sorunları da beraberinde getirmektedir. Toplumsal özellikler, kültürel yapı, ahlak anlayışı, eğitim düzeyi, toplumsal cinsiyet ve sosyo-ekonomik yapı başta olmak üzere birçok unsur kadının maruz kaldığı şiddetin temelini oluşturmaktadır. Kadın erkek arasındaki eşitsiz güç ilişkisine dayanan şiddet ekonomik, sosyo-kültürel, siyasi ve hukuki boyutlarda sonuç doğurmaktadır. Şiddetle mücadelede farkındalık yaratılarak bilinç düzeyinin yükseltilmesi ise siyasi ve hukuki boyutta yapılacak düzenlemelere yardımcı olmaktadır. Birbirlerinden kesin çizgilerle ayrılamayan şiddetin önlenmesi, çok boyutlu düzenlemeleri beraberinde getirmektedir. Bu kapsamda devletlerin kurumsal yapılanması ve kurumlar arası işbirliğini gerçekleştirmesi, uluslararası anlaşmalara dâhil olarak sorumluluk üstlenmesi gerekmektedir. Çalışma kapsamında da kadına yönelik şiddet türleri ve boyutları detaylı olarak incelenmiş, Avrupa Birliği ve Türkiye üzerindeki yıkıcı etkileri neden-sonuç ilişkisi göz önüne alınarak değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Violence against women is a violation of human rights, which is a global issue with serious and significant effects. It may be experienced in the form of physical, sexual, psychological or economic violence, leading to long-term destructive effects on women. It may an individual or a group of people who use violence, which can result in some multi-dimensional problems. There are a number of factors, particularly social characteristics, cultural structure, moral sentiment, education level, gender and socioeconomic construction, that underline violence experienced by women. With roots in the unequal power relationship between men and women, violence bears consequences with economic, sociocultural, political and legal aspects. Raising awareness and consciousness of violence against women helps making political and legal arrangements. Prevention of violence with inseparable aspects requires arrangements with multiple dimensions. In this respect, governments need to establish institutional structures, encourage inter-institutional cooperation, and take responsibility by acceding to international treaties. This study focuses on the types and aspects of violence against women and establishes a cause-affect relationship to provide an assessment on the destructive impacts of violence both in European Union and Turkey.