Sustainable port management: Case study on marinas and trade ports
Sürdürülebilir liman yönetimi: Yat limanlarında ve ticaret limanınlarında vaka incelemesi
  1. Tez No: 451900
  2. Yazar: AYTEK FEDAİ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CANAN MADRAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Sustainable Port Management, Marinas, Trade Ports, Sustainability
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası Ticaret ve İşletmecilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 127
Özet
Küresel ısınma, doğal kaynakların sınırlılığı, iş kazaları, kötü sosyal etkiler, çevre kirliliğinin insan sağlığına, hayvan sağlığına ve doğaya olan kötü etkileri, diğer tüm işletmeleri olduğu gibi liman otoritelerini ve işletmecilerini de sürdürülebilir çözümler bulmaya itmektedir. Bu alan henüz oldukça az çalışılmış, geliştirilmeye açık bir alandır. Limanların sürdürülebilir liman işletmeciliği bakış açısıyla, çevresel ve sosyal etkileri dikkate alınarak titizlikle yeniden planlanmaları ve yönetilmeleri gerekmektedir. Türkiye'de limanların sürdürülebilirliği üzerine çok az sayıda çalışma vardır. Sürdürülebilir liman yönetimine dair çalışmanın az oluşu bu araştırmanın önemini artırmaktadır. Bu yüzden bu çalışma ilk tespit çalışmalarından bir tanesidir. Öncelikle liman ve marinalardaki çevresel etki değerlendirilmesinin detaylı olarak yapılması ve limanların her yıl düzenli olarak sürdürülebilirlik analizleri yaparak süreç geliştirme çabası içinde olmaları gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
Seaports are historic and commercial infrastructures and significant nodes in the logistics and transport chains that form the backbone of national and regional economies. However, ports are also sites of environmental pollution originating from land-based activities, ship movements and ports' own activities that impact the ecology. Sustainability is very important in ports for environment and future. Green projects, waste management, energy management, sustainable equipment management, social relations and job security constitutes the sustainability of ports. Sustainable solutions are necessary for all types of port. Inland ports, container ports, fishing ports, dry ports, cruise ports, cargo ports and yacht marinas are types of ports. In this thesis, sustainability of two yacht marinas in Antalya, Turkey is investigated and they are compared with their similarities and differences from sustainability perspective. Qualitative case analysis is used as a research method. Research questions were asked and answers were taken from responsible, sofhisticated marina personels.