Özdemir Asaf'ın şiirlerinde ve nesirlerinde kelime grupları
The word groups in Özdemir Asaf's poems and proses
- Tez No: 451945
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET MEHDİ ERGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Kelime, Kelime grupları, Özdemir Asaf, Dizin, Word, Word groups, Özdemir Asaf, İndex
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yeni Türk Dili Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 551
Özet
Bir milletin varlığının devamını sağlayan en önemli unsurlardan olan dilin, anlamlı en küçük ögesi kelimelerdir. Kelimelerin anlam ilişkileri sonucu bir araya gelmesinden oluşan, yargısız dil birlikleri olan kelime grupları, cümle içinde işlevsel olarak çok önemli bir konuma sahiptir. Birçok başka milletin aksine var olduğu günden beri tek bir coğrafyada değil birden fazla coğrafyada yaşayıp birçok devlet kuran Türk milleti yaklaşık 2500 senelik tarihi ile dünya üzerinde siyasî, tarihî ve kültürel olarak çok önemli bir yere sahiptir. Türk milleti, yaşadığı coğrafyada, mekân, zaman ve insan unsurunun etkileri ile kendine özgü bir kültür ortaya koymuştur. Bu kültürün bir kolu olan edebiyatımız, süregelen zaman dilimindeki gelişmeler göz önüne alınarak sınıflandırılmıştır. Kültürün ve kültürün önemli unsurlarından edebiyatın en önemli taşıyıcısı dildir. Türk edebiyatı nadide birikimlerini sözlü dönemde vermeye başlamıştır. Edebiyatımızın yazılı dönemi birçok farklı koldan gelişim göstermiştir. 19. yüzyıl ile başlayan Batılılaşma hareketi ile yeni bir gelişim dönemine adım atan edebiyatımızın İstiklâl Savaşımız ile kimlik kazanmaya başlayan ve Cumhuriyetimizin ilanı ile de isim kazanan son dönemi, birçok önemli edebî topluluğu içinde barındırmaktadır. Düşünce ve kültür hayatındaki özgür ortam sayesinde sanatçılar özgür sanat anlayışlarını ortaya koymuş böylece olgun, nitelikli ve gelişime devam eden bir edebî süreç başlamıştır. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatının kendi çizgisinde iddialı sanatçılarından Özdemir Asaf daha çok şair kimliği ile bilinmektedir. Fakat nesirlerinde de şiirlerinde olduğu kadar başarılı ve şeffaftır. Çalışmamızda Özdemir Asaf'ın şiir ve nesirlerindeki söz varlığı kelime grupları açısından değerlendirilmiştir. Ana başlıklar ve alt başlıklar şeklinde sınıflandırma yöntemi tercih edilmiştir. Zengin bir kelime hazinesine sahip olan Özdemir Asaf'ın şiir ve nesirlerinden hareketle edebî kimliği tahlil edilmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The language is the most important element which allows the existence of a nation. The smallest meaningful elements of a language are words. Word Phrases, which are extrajudicial language association consisting by the result of combination with the meaning relationship of words, have a very important position in a sentence. Unlike many other nations, Turkish Nation living more than one geography not a single geography, who have found many states with, has a very important place with about 2,500 years of history as political, historical and cultural in the world. Turkish Nation has revealed a unique culture with the effects of place, time and human factors on the region inhabited by Turkish Nation. Our literature which is a branch of this culture is classified by taking consideration past and ongoing developments in this period of time. The most important carrier of the culture and literature, which is the most important elements of the culture, is language. Turkish Literature has started to give their precious savings in the period of oral. Written period of our literature has shown improvement in many different branches. Starting with the 19th century of the Westernization movement, The last period of our literature, stepped into a new period of development with the proclamation of the War of Independence and Our Republic which began to gain identity with the winning name, contains many important literary communities. Thanks to free environment in thought and cultural life, artists have revealed their understanding of free art, so a literary process, which is mature, qualified and ongoing quality development, has started. Özdemir Asaf, who is ambitious artist of Turkish literature in the Republican Period on his own line, is known more with the identity of the poet.But, he is as successful and transparent as in his poem and prose. In our study, word existence in Özdemir Asaf's poetries and proses has been evaluated in terms of word phrases. Main headings and sub-headings in the form a classification method are preferred.Özdemir Asaf's literary identity that has a rich vocabulary treasure in his poem and proses, has been tried to analyze.