Portföy yatırım stratejilerinin gayrimenkul yatırım ortaklıklarının piyasa performansı üzerindeki etkisi
Portfolio investment strategies i̇mpact on the market performance of real estate i̇nvestment trusts
- Tez No: 451946
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SEDAT DURMUŞKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Gayrimenkul Yatırım Ortaklığı, Portföy yönetimi, Performans Ölçümü, Kar Payı Dağıtımı, Halka Arz, Real Estate Invesment Trust, Portfolio Management, Performance Measurement, Dividend Distribution, İPO
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Gayrimenkul ve gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarına yatırım yapan gayrimenkul yatırım ortaklıkları (GYO), son yıllarda Türk gayrimenkul sektörünün büyümesi ile beraber önemini giderek artırmaktadır. GYO'lar, gayrimenkul ve ilgili sektörlerde bir yatırım portföyü oluşturarak bireysel ya da kurumsal yatırımcılar için sahip oldukları fonlarının gayrimenkul sektörüne aktarılmasına yardım ederek, bu fonların sektörde değerlendirilmesinde aracılık rolü üstlenmektedirler. Gayrimenkul sektörüne yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için alternatif bir yatırım imkânı sunan GYO'ların, bu fonksiyonlarını ne ölçüde yerine getirebildikleri de bu sektörle ilgili merak edilen sorulardan biridir. Diğer yandan GYO'ların bu yatırım faaliyetlerini yürütürken yatırımcılarına sundukları kazanç fırsatları, onların başarısının bir göstergesi niteliğindedir. Bu itibarla çalışmada Türkiye'de faaliyet gösteren gayrimenkul yatırım ortaklıklarının Aralık 2010 ve Aralık 2015 dönemine ait beş yıllık performansları incelenmiştir. Çalışmada cevabı araştırılan temel sorular, kar payı dağıtım kararları, halka az oranları ve gayrimenkullerin ticari faaliyet türlerinin GYO performansına etkisi var mıdır? şeklinde olacaktır. GYO'ların farklı değişkenleri ve özellikleri değerlendirilerek üç ana grup altında yedi farklı portföy oluşturulmuştur. Bu etkinin ortaya konulabilmesi için, portföy performansının ölçülmesinde kullanılan, toplam riski ve sistematik riski esas alan Sharpe, Treynor ve Jensen gibi yaklaşımlar kullanılmıştır. Elde edilen sonuçlara göre genel literatürün aksine kar payı dağıtımının, halka az oranları ve gayrimenkullerin ticari faaliyet türlerinin GYO performanslarına olumlu bir katkı yapmadığı sonucuna ulaşılmıştır.
Özet (Çeviri)
In recent years, Real estate investment trusts (REITs) that invest real estate and real estate based capital market instruments are becoming more important with the growth of the Turkish real estate sector. REITs –by having funds to finance real estate and related sectors- create an investment portfolio which obtain to transfer individual or corporate funds besides they are assumed to have a significant role through the evaluation of these funds. REITs offer an alternative investment opportunities for invest or seager to invest in the real estate sectoral some at the needs as questions for the investors wondering about the mentioned sector. On the other hand the profit opportunities REITs offer to investors conducting investment activities are indicators of their success. In this regard; the study focuses on the real estate investment trusts operating in Turkey and analyse their performance for the 5- years period of December 2010 and December 2015. The basic question investigates here whether divident distribution decisions , public offering rates and types of commercial real estate activity of REITs have impact on their portfolio performance or not? Evaluating the different variables and characteristics of REITs were created seven different portfolios under three main groups. In order to reveal this effect; the methods as Sharpe, Treynor and Jensen approaches aroused to measure the performance of the portfolio , based on the total risk and systematic risk. Contrary to the general literature, the dividend distribution decisions, public offering rates and types of commercial real estate activities of REITs are suggested to not to have impact on their portfolio performance.