Türk yönetim yazınında bir eşik: İşletme / İşletme Ekonomisi ve Organizasyon Mecmuası (1943-1948)
A threshold in Turkish administration literature: Business / Business Economics and Organization Magazine (1943–1948)
- Tez No: 452018
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. JANSET ÖZEN AYTEMUR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İşletme Mecmuası, İşletme Ekonomisi, İşletme İktisadı, Yönetim, Organizasyon, Muhasebe, 1940'lı Yıllar, İşletmecilik Tarihi, Business Economics, Business Management History, 1940s in Turkey, Organization, Management, Accounting, Business Magazine, Turkish Business Administration
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Bu çalışmanın amacı, 1943–1948 yılları arasında yayınlanan“İşletme–İşletme Ekonomisi ve Organizasyon Mecmuası”nda çıkan tüm makaleleri inceleyerek eksiksiz ve ayrıntılı bir envanterini oluşturmak ve Türkiye'de işletme konularına odaklı ilk dergi olma özelliğiyle ifa ettiği görevi dönemin arka plan bilgisi temelinde değerlendirerek önemini ortaya koymaktır. Çalışmada, derginin hitap ettiği akademik ve uygulama sahalarının durumları tarihsel gelişimleriyle birlikte verilmiştir. Akademik sahaya dair, günümüz tabiriyle işletmeci yetiştirme amacıyla açılan Hamidiye Ticaret Mektebi'nin kurulduğu on dokuzuncu yüzyılın ikinci yarısından, 1930'lu yıllarda Almanya'dan işletme ekonomisi disiplininin ithal edildiği döneme kadar yaşanan gelişmeler aktarılmıştır. Derginin yayınlandığı 1940'lar Türkiye'sinin uygulama sahasını var eden Cumhuriyet sonrası köklü değişim, iktisadi tarihin dönüm noktalarını barındıran on dokuzuncu yüzyıl ile başlayan tarihsel seyirle anlatılmıştır. Çalışmanın öznesi olan dergiyi alanyazına kazandıran İsmet Alkan ve rolü ayrıca tanıtılmıştır. Dergide yayınlanan tüm makaleler mevcut bölüm başlıklarına göre tasnif edilerek içeriklerine dair bilgilendirme yapılmıştır. Elde edilen bulgulara göre, çoğunluğu ders kitabı formatında yazılan makalelerin önemli bir kısmının muhasebe ve organizasyon ağırlıklı olduğu görülmüş, bunun yanında yayınlanan yazılarda dönemin Türkiye'sinin akademik ve uygulama dünyasının zihni ve maddi durumunu yansıtan bilgilere ulaşılmıştır. Dönemin sosyal ve ekonomik gündeminin yansıdığı yazılar irdelenmiş, iş dünyasına hitap etme amacındaki derginin yayınlandığı zamanın iktisadi gelişmeleri karşısındaki duruşu ortaya konmuştur
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to create a complete and detailed inventory by examining the whole articles of the“Business-Business Economics and Organization Magazine”published between 1943-1948, and to show magazine's importance by evaluating its task performed with the feature of being the first magazine focused on business issues in Turkey, on the basis of background information of the period. In the study, the situation of the academic and application fields addressed by the magazine was given together with historical developments. About the academic field, developments from the second half of the nineteenth century, in which the Hamidiye Trade School was founded to educate businessmen on academical terms, until the import of the business economy discipline from Germany in 1930s, are transferred. The deep-rooted post-republic changes that generates application field in 1940s -when magazine's publication period- of Turkey are explained in the historical course beginning with the nineteenth century, which houses the turning points of Turkish economic history. Ismet Alkan who brings the magazine to literature and his role are also introduced. All articles published in the magazine have been classified according to the existing chapter titles and their contents have been informed. According to the findings, most of the articles written in the textbook format were found to be accounting and organization-oriented, and besides, the information that reflects the mind and material situation of Turkey's academic and practical world was reached. The articles reflecting the social and economic agenda of the period were examined and the position of the magazine aimed at addressing the business world was revealed in the face of economic developments of the period.