Burdur süt ve süt ürünleri imalat işletmelerinin pazarlama sorunlarının tespitine yönelik bir araştırma
A research on the determination of marketing problems of Burdur dairy and milk products manufacturing establishments
- Tez No: 452052
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KÜRŞAT ÖZDAŞLI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Burudur, pazarlama, KOBİ, süt ve süt ürünleri, pazarlama problemleri
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 93
Özet
Sağlığımız açısından faydalı olan, sofralarımızda çoğunlukla yer alan süt ve süt ürünleri Burdur içinde önemli gelir kaynağını oluşturmaktadır. Üretimden son tüketiciye kadar birçok aşamadan geçen süt ve süt ürünlerinin araştırmada yer alan kısmı ise pazarlama sorunları bölümüdür. Bu çalışmanın amacı Burdur'da bulunan süt ve süt ürünleri imalat işletmelerinin pazarlama işlevini ve pazarlama sorunlarının tespit edilmesini sağlamaktır. Aynı zamanda pazarlama işlevi, imalat işletmeleri, KOBİ ve KOBİ'lerde pazarlama sorunları ile de ilgili teorik bilgi verilmektedir. Yapılan çalışmada Burdur'da bulunan birçok süt ve süt ürünleri imalatı ile uğraşan işletmelerin olduğu görülmüştür. Bu işletmelerden 7 tanesinin aktif olarak faaliyet gösterdiği belirlenmiştir. Diğer işletmeler çeşitli sebeplerden dolayı üretimi durdurduğunu, farklı sektörlere geçildiğini ve sadece süt toplama merkezi olarak faaliyet gösterdiklerini ifade etmişlerdir. Burdur da yapılan bu çalışmada, süt ve süt ürünleri imalat işletmelerinin üretim aşamasında, fiyat aşamasında, dağıtım aşamasında, tutundurma aşamasında ve genel pazarlama çerçevesinde sorunların olup olmadığı araştırılmıştır. Yapılan bu araştırmanın sonucunda süt ve süt ürünleri fabrikalarının hammaddenin yetersiz olduğu, sütün kalitesinin düşük olduğu, fiyat rekabetinin yüksek olduğu söylenmiş ve bayilerin sürekli hediye istemelerinden, müşteri memnuniyetinin zor olmasından kaynaklanan problemlerin yaşandığı belirtilmiştir. Çalışmanın sonucunda Burdur'da bulunan süt ve süt ürünleri imalat işletmelerinin pazarlama sorunlarına yönelik öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
Milk and milk products, which are beneficial in terms of our health and appear mostly in our meal are important sources of income in Burdur. Marketing is the part of research that involves milk and dairy products that pass through many stages from producers to end consumers. The aim of this study is to ensure that the marketing function and marketing problems of milk and milk products manufacturing businesses in Burdur are detected.Also,research gives theoretical informations about marketing function manifacturing operations,SME and SME's marketing problems . According to work,there are many businesses that engage in manifacturing of milk and milk products in Burdur.It was identified that 7 of these businesses were actively in service.Other businesses have stated that they stopped their production due to various reasons, passed to different sectors and were active only as milk collection centers. In this study carried out in Burdur, it was investigated whether manifacturing operations of milk and milk productions have problems in the production phase, price phase, distribution phase, promotion phase and as the part of general marketing. As a result of this research,operators mention that milk and milk products factories have inadequate raw materials, low quality milk, high price competitiveness, and also have problems that depending on dealer's gift request and difficult customer satisfaction. At the end of the work,there are suggestions for marketing problems of manifacturing businesses of milk and milk products Key words : Burdur, marketing, SME, milk and milk products, marketing problems.