Kastamonu Arkeoloji Müzesi'nde yer alan Hellenistik Çağ Bithynia -Paphlagonia - Pontos ve Bosporos sikkeleri ışığında Paphlagonia Bölgesi'ne bakış
Retrospect to Paphlagonia region in the light of Hellenistic Age Bithynia – Paphlagonia – Pontos and Bosporos coins in Kastamonu Archaeology Museum
  1. Tez No: 452053
  2. Yazar: HAKAN KUŞCU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZULLAH ERAY DÖKÜ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Arkeoloji, Archeology
  6. Anahtar Kelimeler: Paphlagonia Bölgesi, Hellenistik Çağ, Sikke, Paphlagonia Region, Hellenistik Age, Coin
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 156
Özet
Paphlagonia Bölgesi antik anlatımlar ışığında; doğuda Halys (Kızılırmak) ile Pontos Bölgesi, batıda Parthenios (Bartınsu) veya Billaios (Filyos Çayı) ile Bithynia, güneyde ise Gangra (Çankırı) ve Galatia ile sınırlanmaktadır. Bölge coğrafyasının sahip olduğu engebeli karakterden dolayı güçlü bir siyasi birlik kurulamamıştır. Antik yazılı kaynaklara göre kıyı yerleşimlerini öğrenmeye başladığımız Paphlagonia halkının M.Ö. 8. yy. ortalarında başlayan kolonizasyonla birlikte iç kesimlerde hala dağınık kabileler şeklinde yaşadıkları düşünülebilir. Eldeki Antik Çağ yazılı kaynakları ve az sayıdaki arkeolojik bulgulara göre Hellenistik Çağ'da Paphlagonia Bölgesi'ndeki yerleşimlerin kıyı kesimlerde yoğunlaştığı görülmektedir. Bu dönemde İon kolonisi olan Amastris ve Sinope bölgede iki önemli kent konumdadır. Paphlagonia Bölgesi'nin Hellenistik Çağ'ı yerel kralların el değiştirilmeleriyle geçmiş ve bu sebepden dolayı bölgede merkezi bir yönetim kurulamamıştır. Kıyı kesimlerde“koinon”olarak adlandırabileceğimiz yerleşimler görülsede bölgedeki merkezi idarenin olmayışından kaynaklı ekonomik ve siyasi hayatta önem arz etmemiştir. Çalışmada yer alan sikkeler yoğun olarak VI. Mithradates dönemi bronz sikkeleridir. Bu sikkelerin Paphlagonia Bölgesi ile olan bağına baktığımızda,Mithradates, Roma'ya karşı yaptığı savaşlarında yoğun askeri harcamalar yapmıştır. Bu savaşların bir kısmının yaşandığı yer ve aynı zamanda süre gelen savaşlarda stratejik bir konumda olmasından kaynaklı, Paphlagonia Bölgesi'nde de askeri harcamalara bağlı olarak yoğun sikke dolaşımı olduğu sonucuna ulaşılabilir.
Özet (Çeviri)
Paphlagonia Region in the light of ancient narrations, arebounded with Halys (Kızılırmak) and Pontos Region in the East with Parthenios (Bartınsu) or Billaios (Filyos stream) with Bithynia in the west, Gangra (Çankırı) with Galatia in the south. According to ancient written sources we started to learn cost settlements, due to rought of region geography, a strong political union could not be established with the colonization that started in the middle of 8th century B.C. İt can be thought that Paphlagonia folk stil lived in regions as untidytribes. According to Ancient Age written sources on handand a few numbers of archeological findings, in Hellenistik Age it is seen that the settlements in Paphlagonia Region center in coastal regions. İn that period Amastris and Sinope from İon colonyare as two important cities. Hellenistic Age of Paphlagonia Region passed with changing hands of local kings and due to this reason a centralized management could not be established in the region. Although in coastal regions there seemed settlements that can be named as ''koinon'', they did not appear important in economic caland political life due to absence of central management in the region. The coins in the study are mostly bronze coins of VI. Mithradates period. When we examined the connection of these coins with Paphlagonia Region, Mithradates made great military expenditures in wars he made against Rome. Since this place was in a strategic location and par of these wars occured there, we can reach a conclusion that there was high coin circulation in Paphlagonia region due to milltary expenditures.