Tanzimat reforms reconsidered: The case study of Tuna province (1856-1868)
Tanzimat reformları üzerine bir yeniden değerlendirme: Tuna vilayeti meselesi(1856-1868)
- Tez No: 452164
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. OKTAY ÖZEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Balkan Krizi, Midhat Paşa, Tanzimat, Tuna Vilâyeti, Vilâyet Reformu, Balkan Crisis, Midhat Pasha, Provincial Reform, Tanzimat, Tuna Vilâyeti
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 492
Özet
Paris Barış Anlaşması (1856)'nın imzalanmasından sonra Osmanlı yönetimi reformu ve bir anlamda Batılılaşmayı varolan devleti korumak için bir strateji olarak benimsemişti. Hristiyan meselesi ve Büyük Güçlerin baskısı Osmanlı Hükümeti'ni reforma zorlayan en ciddi sebepler olarak ortaya çıkacaktı. Osmanlı Devleti ve Habsburg İmparatorluğu içinde bulundukları dönemde ancien regime mirası, ortaya çıkan milliyetçi hareketler ve Batı ile Rusya'nın emperyal hırslarından kaynaklanan siyasal sorunların karşısında çıkışı arayan ülkelerdi. 1856-1868 dönemine odaklanan bu çalışmanın amacı reformlar meselesini Midhat Paşa'nın 1864-1868 döneminde valiliğini yaptığı Tuna Vilâyeti'ne çok özel bir bölüm açarak yeniden ele almaktır. Bunun sebebi söz konusu dönemde Tuna Vilâyeti'nin Osmanlılar tarafından reformların ülke çapına yayılmasını sağlayacak bir hükümet projesi, bir model Vilâyet olarak tasarlanmış olmasıdır. Tez iki ana bölüme ayrılmıştır. Bunlar 1)“Osmanlı İmparatorluğu'nu çevreleyen Dünya(1856-1870)”ve“Reform Meselesi(1856-1865)”ve 2)“Tuna Vilâyeti(1864-1868)”dir.
Özet (Çeviri)
After signing of the Treaty of Paris (1856), Westernization and other reforms were adopted by the Ottoman government as a strategy to protect the state in existence. The Christian Question in the Empire as well as the pressures of the Great Powers emerged to become the most important reasons to impel the Ottoman Government to carry out reforms. The Ottoman Empire and the Habsburg Empire were the countries that attempted to find a way out of the political difficulties and challenges arising from the legacy of an ancient regime, emerging nationalist movements and imperialist aspirations of Western powers and Russia. Focusing on the period from 1856 to 1868, the aim of this study is to re-visit the reform question by devoting a special place to the Tuna (Danube) Province (Tuna Vilâyeti), which was governed by Midhat Pasha between the years 1864 and 1868. This is simply because during that time period, the Tuna Province was designed as a governmental project to spread the reforms across the country, in other words, it served as a model for other provinces. This thesis is divided into two parts: 1) The World Encircling the Ottoman Empire (1856-1870) and The Reform Question (1856-1865), and 2) The Vilâyet of Tuna (1864-1868).