Are our memory predictions absolute or relative? The effect of comparison on memory judgments
Hafıza tahminlerimiz mutlak mı yoksa göreceli midir? Karşılaştırmanın hafıza tahminlerimiz üzerine etkisi
- Tez No: 452163
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MİRİ BESKEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Bellek Yargıları, Bölünmüş Dikkat, Liste Karışımı, Üstbellek, Divided Attention, List Composition, Judgments of Learnings, Metamemory
- Yıl: 2016
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
- Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 76
Özet
Bölünmüş dikkatin bellek üzerindeki etkisini araştıran birçok çalışma vardır. Ancak bölünmüş dikkatin bellek tahminleri üzerindeki etkisi bilinmemektedir. Bu çalışmanın amaçlarından biri bölünmüş dikkatin hem bellek performansı hem de bellek tahminleri üzerindeki etkisini araştırmaktır. Diğer bir amaç ise, bellek tahminleri yaparken insanların liste karışımını dikkate alıp almadıklarını araştırmaktır. Diğer bir deyişle, bu çalışmada, bölünmüş dikkatin bellek tahminleri üzerindeki etkisinin göreceli mi yoksa mutlak mı olduğu araştırılmıştır. Bunu gerçekleştirmek için iki deney yapılmıştır. İki deneyde de üç farklı grup kullanılmıştır. Bir grup kelimeleri sadece tam dikkat yönergeleri ile çalışmıştır. Diğer grup kelimeleri bölünmüş dikkat yönergeleri ile çalışmıştır. Üçüncü grup, kelimeleri hem bölünmüş hem de tam dikkat koşullarını içeren karışık bir liste içinde deneyimlemiştir. Daha sonra bu üç grup hem gerçek bellek performansları hem de bellek tahminleri bakımından kıyaslanmıştır. Sonuçlar, bu gruplar arasında bellek tahminleri ve bellek performansı açısından anlamlı farklılıklar olmadığını göstermiştir. Sonuçlar, bulgular, eksiklikler ve gelecekte yapılabilecek çalışmalar açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The effect of divided attention on memory is well documented. However, its effects on memory predictions are not known. One of the aims of the present study was to investigate whether divided attention affects memory performance and prospective memory predictions. The other aim of the current study was to investigate whether people take into consideration the list composition while making memory predictions. In other words, in this study, we investigated whether the effect of divided attention on memory judgments is relative or absolute. In order to investigate these aims, we conducted two experiments. In both experiments, three separate groups were used in the study. One group only studied words under full attention instructions. The other group of participants studied words under divided attention instructions. A third group experienced both divided attention and full attention conditions in a mixed list. Then, these three groups were compared in terms of their actual memory and predicted memory performance. The results revealed no significant difference among these groups in terms of actual memory performance and memory predictions. The results were discussed in terms of findings, limitations and future suggestions.