The Teutonic Order in Cyprus, ca. 1197-1250.
Kıbrıs'ta Töton Şövalyeleri, ca. 1197-1250.
  1. Tez No: 452165
  2. Yazar: TURAÇ HAKALMAZ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. PAUL LATİMER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Töton Tarikatı, Orta Çağ'da Kıbrıs, Kıbrıs'ta Askeri Tarikatlar, Kıbrıs Krallığı, The Teutonic Order, Medieval Cyprus, Military Orders in Cyprus, Kingdom of Cyprus
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesi
  10. Enstitü: Ekonomi ve Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Bu tez 1197 dolaylarında Töton Tatikatı'nın Kıbrıs'ta ilk ortaya çıkışından 1250'de Kutsal Roma Germen İmparatoru II. Frederick'in ölümüne kadar olan süreçte gelişimine odaklanmaktadır. Yaygın kanının aksine, bu çalışma Töton Tarikatı'nın imparatorun emrinde olmadığını ve bazı faktörler ışığında Tapınak Şövalyeleri ve St. John şövalyeleri kadar geliştiğini göstermektedir. Bu çalışma bu faktörleri araştırıp, özellikle önemli bir unsura odaklanmaktadır: Ada'nın siyasi durumu. Ayrıca Töton Tarikatı'nın Kıbrıs'ta erken dönem gelişimini açıkladıktan sonra, tarihçilerin 1229 ve 1233 arası Kıbrıs'taki savaş süresince Töton Tarikatı'nın II. Frederick ile olan ilişkisiyle basitçe açıklayabildiği adada daha fazla gelişmesine engel olan sebepleri tartışmaktadır. Ancak bu tez, tarihçilerden farklı olarak Töton Tarikatı'nın ne imparatoru desteklediği ne de herhangi bir çatışmaya dahil olduğu sonucuna varmaktadır. Bunun yerine efsanevi tarikat başkanları Hermann von Salza sayesinde tarafsız kalıp Kutsal Topraklar'da belirli bir gelişme seviyesini korurken Kıbrıs'ta erken dönem gelişme seviyesini koruyamamıştır. Bu noktada bu çalışma Kıbrıs'ta etkin olan İbelin ailesine odaklanıp Töton Tarikatı'nın Kıbrısta gelişmesini engelleyen en önemli sebebin İbelin'ler olduğu sonucuna varmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis focuses on the early development of the Teutonic Order in Cyprus during the period between c.1197, when the Order first appeared in Cyprus, and death of Holy Roman Emperor Frederick II in 1250. Contrary to the prevalent judgement, this study demonstrates the Teutonic Order was not subordinate to the emperor and developed in a similar way to the Templars and the Hospitallers. This study investigates the factors behind the development and focuses on a particularly important factor: the political situation of the island. Besides, after describing the Teutonic Order's early development in Cyprus, it discusses the reasons that prevented further development on the island which has been simply explained by historians via the Teutonic Order's relations with Frederick II, especially during the conflict in Cyprus between 1229 and 1233. However, this study concludes that the Teutonic Order neither supported the emperor nor contributed to any conflict in Cyprus. Instead, thanks to its legendary Grandmaster Hermann von Salza, it remained neutral and managed to keep a certain level of development in the Holy Land whilst no longer keeping its early level of development in Cyprus. At this point, this study focuses on the influential family of Ibelin in Cyprus and concludes that the Ibelins prevented the Teutonic Order's further development on the island.