Kurumsal sosyal sorumluluk çerçevesinde yeni medya kullanımının toplumsal hareketlerde oynadığı rol: Adım Adım projesi
The role of new media in social movements within the frame of corporate social responsibility: Adım Adım formation
  1. Tez No: 452200
  2. Yazar: CANSU SUNAL ERKUZU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. CELALETTİN AKTAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Sosyoloji, İletişim Bilimleri, Sociology, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Yeni Medya, Toplumsal Hareketler, Yeni Toplumsal Hareketler, Kurumsal Sosyal Sorumluluk, Adım Adım Oluşumu, New Media, Social Movements, New Social Movements, Corporate Social Responsibility, Adım Adım Formation
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Medya ve İletişim Sistemleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Yeni medya, toplumsal davranışlarda, hayat tarzlarında ve örgütlenme yapılarında yaşanan dönüşümde önemli bir rol üstlenmektedir. Bireyleri ve kurumsal firmaları etkileyen, kitleler arasında etkileşimi sağlayan yeni medya, kurumsal sosyal sorumluluk ile toplumsal hareketlerin birleşmesine ve sivil bir hareket alanı yaratılmasına imkân sunmuştur. Bu araştırmada yeni medya kullanımı ile 'yeni' olarak nitelendirilen toplumsal hareketlerin örgütlenmesi ve bu örgütlenmenin kurumların gerçekleştirdiği kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetlerindeki rolü ele alınmıştır. Kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetleri kapsamında yeni medya kullanım biçimleri, toplumsal hareketlerin örgütlenme yöntemleri, kurum içi ve/veya kitleler arasındaki etkileşimin nasıl ve ne yönde gerçekleştiği gibi noktaların detaylarına, yeni toplumsal hareketlere örnek teşkil edecek örgütlenme şekli ile“Adım Adım Oluşumu”kapsamında göz atılmıştır. Adım Adım Oluşumu ele alınarak örnek olay incelemesi yapılan bu çalışmada yöntem olarak nitel yöntem seçilmiştir. Adım Adım Kurucu ve Yönetim Kurulu üyesi Doç. Dr. Itır Erhart eşliğinde Marka ve İletişim Koçu Kıvanç Ergun ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Bununla birlikte, katılımı ile Kredi Kayıt Bürosu (KKB)'nun oluşturduğu kurumsal sosyal sorumluluk faaliyetine kurumsal koşucu sıfatıyla dahil olarak katılımcı gözlem yöntemi uygulanmıştır. Aynı zamanda, iki yıldır Adım Adım Oluşumu'na kurumsal koşucu olarak katılım sağlayan, oluşumun kurum içinde duyurulması ve gerekli organizasyonların yönetilerek çalışanların yönlendirilmesi adına destek veren KKB Kurumsal İletişim Müdürü Handan Erdoğdu ve Etkinlik & Sponsorluk Yönetimi Uzmanı Simge Eskici ile derinlemesine görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Nitel araştırma yöntemleri ile birlikte Adım Adım Oluşumu'nun web sitesi, Facebook, Twitter ve Instagram gibi sosyal medya hesapları da takip edilerek incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
New media has a significant role in the transformation of social behaviors, life styles and organizational structures. New media which influences individuals and corporate firms and provides interaction among the masses, has provided the opportunity to combine corporate social responsibility and social movements and create a civil action space. In this research, the organization of social movements which are defined as 'new' with the use of new media and its role in corporate social responsibility activities practiced by institutions are studied. In the frame of corporate social responsibility activities, the forms of new media usage, organization methods of social movements, how and in which way the interaction inside the organization and/or among the masses is realized were examined in detail within the scope of Adım Adım Formation which will set an example for the new social movements through its organizational structure. Qualitative method was used in this research where a case study was conducted by analyzing Adım Adım Formation. In-depth interviews were made with Kıvanç Ergun (Brand and Communication Coach) accompanied by Associate Professor Itır Erhart (Adım Adım – Founder and Board Member). Moreover, participant observation method was used by participating in the corporate social responsibility activity of Kredi Kayıt Bürosu (KKB) as a corporate runner. More in-depth interviews were made with Handan Erdoğdu (KKB Corporate Communication Manager) and Simge Eskici (KKB Event and Sponsorship Management Specialist) who have participated in the activites as corporate runners for the past two years and also supported Adım Adım by promoting the organization and its activities inside KKB. Adım Adım Formation's website and social media accounts such as Facebook, Twitter and Instagram were followed and examined with qualitative reserach methods.