İş tatmininin örgütsel bağlılığa etkisi: Bir vakıf üniversitesi örneği
The effect of job satisfaction on organisational commitment: A case study of a private university.
  1. Tez No: 452199
  2. Yazar: PINAR KOSOVALI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜNER ŞENCAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Vakıf Üniversiteleri, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Private Universities
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Ticaret Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İşletme Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Araştırmanın amacı üniversitelerde çalışan akademik ve idari personelin iş tatminlerinin örgütsel bağlılığa etki eden faktörleri arasındaki ilişkilerin sürdürülebilirliğini ölçümleyebilmektir. Bu araştırmada bir vakıf üniversitesi çalışanlarının iş tatmininin oluşumunda ve işleyişinde hangi uygulamaların etkili sonuçlar ortaya çıkardığı ve bu sonuçların örgütsel bağlılığı nasıl etkilediği incelenmiştir. Alanyazın incelendiğinde iş tatmini ve örgütsel bağlılık faktörleri ele alınarak üniversite çalışanları ile ilgili çeşitli araştırmalar yapılmıştır. Bu faktörlerle birlikte araştırma kapsamında ele alınan bir vakıf üniversitesi üzerinde çalışma yapılarak alanyazına katkı sağlamak adına farklı bulgulara ulaşılmaya çalışılmıştır. Araştırmada anket yöntemi kullanılmıştır. Çalışmada Minnesota iş tatmini ve örgütsel bağlılık ölçekleri kullanılmış ve iki ölçeğin toplam puanları arasındaki ilişkiler incelenmiştir. Çalışmada öncelikle İş Tatmini ile Örgütsel Bağlılık arasındaki ilişkiler incelenmiştir. İki kavramsal yapı arasında istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki olduğu görülmüş ve ayrıca demografik değişkenlerle Örgütsel Bağlılık arasındaki ilişkiler ele alınmıştır. Bunlar; yaş, cinsiyet, eğitim seviyesi, pozisyon, çalışma durumu, kıdem ve meslek yılı faktörleridir. Araştırma sonuçlarına göre işgörenlerin; yaş, eğitim, pozisyon ve kıdem değişkenleri ile örgütsel bağlılık toplam puanları ve alt boyutlarının toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık yarattığı ortaya çıkmıştır. Cinsiyet, çalışma durumu ve meslek yılı değişkenleri ile örgütsel bağlılığın ve alt boyutlarının toplam puanları arasında istatistiksel olarak anlamlı düzeyde farklılık bulunmamıştır.
Özet (Çeviri)
This research aims to examine sustainability of the relationship between the job satisfaction of academic and administrative staff in universities and the factors affecting organizational commitment. This research looked into the practices producing effective results in formation and operation of the job satisfaction of the employees in a private university and further analysed how these results affect organizational commitment. There are several studies on the jobs satisfaction and organizational commitment of the university employees in the literature. This research aims to contribute to the relevant literature by carrying out a study at a private university and providing different findings. Questionnaire is used a data collection tool. The study employed job satisfaction and organizational commitment scales and analysed the relationship between total points of these two scales. In so doing, first the relationship between job satisfaction and organizational commitment is looked into and a statistically meaningful correlation is found. Then, the relationship between demographic variables (age, gender, level of education, position, working status, experience) and organization commitment is studied. The results show that there is a statistically significant difference between the variables of employees' age, education, position and experience and total points of organisational commitment and its subscales. There is also significant difference between total points of subscales. No statistically significance was found between the variables of work status, experience and total points of organisational commitment and its subscales.