Gebelikte kadının beden algısının ve eşlerin cinsel fonksiyonunun incelenmesi
Investigation of sexual function of partners and body image of women in pregnancy
- Tez No: 452230
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NÜLÜFER ERBİL, DOÇ. DR. BİRSEL CANAN DEMİRBAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Gebelik, gebe, cinsellik, beden algısı, eşin cinselliği, Pregnancy, pregnant women, sexuality, body image, partner sexuality
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Amaç: Araştırmanın amacı, gebelikte kadının beden algısı ve eşlerin cinsel fonksiyonu ile etkileyen faktörleri incelemektir. Gereç ve Yöntem: Tanımlayıcı tipteki araştırmaya, bir hastanenin gebe polikliniğine başvuran 254 gebe ve eşi alındı. Araştırmanın verileri, Kişisel Bilgi Formu, Vücut Algısı Ölçeği (VAÖ), Kadın Cinsel İşlev Ölçeği (KCİÖ) ve Arizona Cinsel Yaşantılar Ölçeği-Erkek Formu (ACYÖ-E) ile toplandı. Verilerin analizinde tanımlayıcı istatistiksel yöntemler ve parametrik testler kullanıldı. Bulgular: Gebelerin VAÖ puan ortalaması 147.41±14.88, KCİÖ puan ortalaması 17.82±11.81 ve eşlerin ACYÖ-E puan ortalaması 15.81±6.57 bulundu. KCİÖ alt boyutları olan istek, uyarılma, kayganlaşma, orgazm, doyum ve ağrı puan ortalamaları ikinci trimesterdeki gebelerde en yüksek bulunurken, üçüncü trimesterdeki gebelerde en düşük bulundu. Birinci, ikinci ve üçüncü trimesterdeki gebelerin cinsel disfonksiyon oranları sırasıyla %64.4, %18.3 ve %89.9 olarak saptandı. Birinci trimesterdeki gebelerin eşlerinin %57.8'inde, ikinci trimesterdeki gebelerin eşlerinin %63.3'ünde ve üçüncü trimesterdeki gebelerin eşlerinin %92.6'sında cinsel disfonksiyon belirlendi. Üçüncü trimesterdeki gebelerin cinsel fonksiyonu ve beden algısının daha olumsuz olduğu ve trimesterlere göre farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu bulundu (p=0.000). Üçüncü trimesterdekigebelerin eşlerinin, birinci ve ikinci trimesterlerdeki gebelerin eşlerine göre daha fazla cinsel işlev sorunları yaşadıkları ve trimesterlere göre farkın istatistiksel olarak anlamlı olduğu belirlendi (p=0.000). Kadının beden algısı ve cinsel fonksiyonu arasında pozitif yönde“orta”düzeyde ve kadının beden algısı ile erkeğin cinsel fonksiyonu arasında negatif yönde“zayıf”düzeyde anlamlı ilişki olduğu saptandı (p=0.000). Sonuç: Gebelerin beden algısının trimesterlere göre farklılık gösterdiği ve üçüncü trimesterde daha olumsuz olduğu belirlendi. Gebelerde ve eşlerinde gebelik ilerledikçe cinsel disfonksiyonun daha fazla görüldüğü, kadının beden algısının olumlu olmasının çiftlerin cinsel fonksiyonunu olumlu yönde etkilediği saptandı.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to investigate body image of pregnant women and sexual fuction of partners and affecting factors. Material and Method: The study was conducted with 254 pregnant women who had applied to an outpatient clinic for obstetric patients. The women's spouses were also included in the study. The research data was gathered using the Personal Information Form, Body Image Scale (BIS), Female Sexual Function Index (FSFI) and Arizona Sexuality Experiences Scale-Male Form (ASEX). Descriptive statistical methods and parametrics tests were used to analyze the data. Results: The women's BIS mean score and FSFI mean scores were 147.41±14.88 and 17.82±11.81 points respectively. The ASEX mean score of the women's spouses was 15.81±6.57 points. The mean scores of desire, arousal, lubrication, orgasm, satisfaction and pain subdomains of FSFI of pregnant women were found to be highest in the second trimester and lowest in the third trimester. The rates of sexual dysfunction of the women in the first, second and third trimester were 64.4%, 18.3% and 89.9% respectively. Sexual dysfunction was experienced by 57.8% of spouses of the women in the first trimester, 63.3% in the second trimester, and 92.6% of women in the third trimester. It was found that the women's sexual function and body image were more negative in the third trimester, and the score differences in trimesters were statistically significant (p=0.000). It was determined that the spouses of the women in the third trimester of pregnancy had sexual dysfunction more than spouses of women in the first and second trimesters, and the difference was statistically significant (p=0.000). There was a significant positive correlation between body image and sexual function of pregnant women (p=0.000). There was a significant negative correlation between body image and sexual function of spouses (p=0.000). Conclusions: As a result, it was determined that the body image of pregnant women differed depending on the trimester, and their body image was more negative in the third trimester. Furthermore, our study results showed that sexual dysfunction increased among the women and their spouses in the last trimester. Nevertheless, a positive body image affected the sexual function of the couples positively.