Tetrahidrocannabinoid (Esrar) bağımlılığının oküler yüzey üzerindeki etkilerinin değerlendirilmesi
Ocular surface effects in tetra hidro cannabioid (Marihuana) addicts
- Tez No: 452233
- Danışmanlar: PROF. DR. TONGABAY CUMURCU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Psikiyatri, Eye Diseases, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Tetrahidrocannabinoid bağımlılığı, impresyon sitolojisi, oküler yüzey parametreleri, gözyaşı işlevleri
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 60
Özet
Giriş: Esrarın etken maddesi THCdir. Kliniğimizde daha önce madde bağımlılığının bir türü olan alkol bağımlılığı üzerine yapmış olduğumuz çalışmada kronik alkol bağımlılığı tanısı almış bireylerin Schirmer, Gözyaşı Kırılma Zamanı (GKZ) parametrelerinin ve impresyon sitolojisi skorlarının normal popülasyona göre azalmış olduğunu bulunmuştu. Literatürü araştırdığımızda THCin göz içi basıncı (GİB) üzerine etkilerinin çalışıldığının ancak, gözyaşı işlevleri ve oküler yüzey arasındaki ilişkinin daha önceden çalışılmamış olduğunu gözlemledik. Materyal Metod: Bu prospektif vaka kontrol çalışmasında 2015 Temmuz, 2015 Aralık ayları arasında hastanemiz psikiatri servisine THC bağımlılığı ile başvurmuş 51 erkek hastanın sağ gözü değerlendirildi. Yaş ve cinsiyet gibi dermografik özellikleri benzer olan sağlıklı kontrol grubu ile karşılaştırıldı. Tüm hastaların görme keskinliği, sferik ekivalanı, GKZ, Schirmer, göz içi basınç değerleri ve impresyon sitolojisi sonuçları kayıt altına alınarak spss v16.0 ile analiz edildi. Veriler Mann-Whitney U, Willcoxon W ve Z testleri ile analiz edildi. Kolmogorow Simirnow test istatistiğine göre veriler normal dağılıma uygun olmadığında (p0,05). Sonuç: Çalışmamızda THC bağımlısı bireylerin Schirmer, GKZ ve impresyon sitolojisi parametrelerinin kontrol grubuna göre istatiksel olarak anlamlı farklılığı olmadığı bulunmuştur.
Özet (Çeviri)
PURPOSE: To evaluate the tear film function and ocular surface changes in Tetrahidrocannabinoid (THC) addicts. MATHERIALS- METHODS: This prospective case–control study involved right eye of 51 male subjects with heavy alcohol consumption (group 1) and 51 age- and sex-matched control subjects (group 2). Best-corrected visual acuity measurement, slit-lamp examination, Schirmer test, tear film breakup time (BUT) measurement, and conjunctival impression cytology were performed in all subjects. The results were compared between the 2 groups. The satatistical analysis made by using SPSS v.16.0 (Statistical Package for Social Science) packet program. Mann-Whitney U and Willcoxon W and Z tests are used for data analysis.