İşitme cihazlı yetişkinlerde indüksiyon döngü sistemi kullanım eğitiminin etkisi
The effect of induction loop system use training on adult users of hearing aids
  1. Tez No: 452251
  2. Yazar: MERVE BURCU ÖZAY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. GÜNAY KIRKIM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Hearing aid, induction loop system, education
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Odyoloji ve Konuşma Bozuklukları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
Amaç: İşitme cihazı kullanan bireyler, arka plan gürültüsü, yankılanma süresi, konuşmacı-dinleyici mesafesi problemlerine bağlı olarak kalabalık ve gürültülü ortamlarda konuşmaları anlamada zorluk yaşamaktadır. İndüksiyon döngü sistemlerinin kullanımı bu duruma olası bir çözüm olarak sunulmaktadır. İndüksiyon döngü sistemleri işitme cihazlarının sinyal/gürültü (S/G) oranını yükselterek ve ses kaynağından dinleyiciye sesi doğrudan ulaştırarak, bu akustik problemleri ortadan kaldıran işitmeye yardımcı dinleme cihazlarıdır. Pek çok ülkede, indüksiyon döngü sistemlerinin kullanım alanları gittikçe yaygınlaştırılmaktadır. İşitme cihazı kullanan kişilerin bu yardımcı dinleme cihazlarından haberdar olmaları, işitme cihazının sağlayacağı yararları arttırabilir. Ancak, ülkemizde de yasalarla zorunlu hale getirilen bu sistemlerin kullanımı hakkında işitme cihazı kullanıcılarının bilgilendirilmeye ihtiyaçları vardır. Bu araştırmanın amacı, işitme cihazı kullanıcılarının indüksiyon döngü sistemlerinden fayda sağlayabilmelerinde eğitimin etkisinin araştırılmasıdır. Gereç ve Yöntem: Araştırma için tek kulakta veya çift kulakta işitme cihazı kullanan bireyler tercih edildi. Çalışmanın birinci basamağında dâhil edilme kriterlerine uygun işitme cihazı kullanan 264 bireye ulaşıldı. Bu bireylerin indüksiyon döngü sistemini etkin kullanıp kullanılmayacağını değerlendirebilmek için 5 sorudan oluşan bir ölçek geliştirildi ve geçerlik-güvenirlik çalışmaları yapıldı. Çalışmanın ikinci basamağında ise, çalışmaya dâhil edilme kriterlerine uygun işitme cihazı kullanan 30 bireye indüksiyon döngü sistemi hakkında sözel ve uygulamalı eğitim verildi. Eğitimden sonra indüksiyon döngü sistemini etkin kullanıp kullanılmayacağını değerlendirebilmek için geliştirilen ölçekteki sorular araştırmanın başından sonuna kadar toplamda iki kez soruldu. Bulgular: Çalışmada işitme cihazı kullanan bireylerin, işitme cihazları takılıyken birinci test ortamı olan gürültüsüz ortamda üç heceli kelimeleri tekrar etmelerinde bir sorun olmadı. İkinci test ortamı olan gürültü eşliğinde kelimelerin tekrar edilmesinde ise büyük ölçüde düşüş olduğu görüldü. Yarısından fazlasını anlayamadıkları için kelimeleri tekrar edemeyen bireyler, üçüncü test ortamına geçtikleri zaman indüksiyon döngü sistemi devredeyken ve işitme cihazları telekoil moduna getirilerek, bilgilendirme yapıldıktan sonra gürültüden neredeyse etkilenmeden kelimeleri tekrar edebildiler. Kelimelerin tekrar edilmesi gürültüsüz ortamda yapılan test sonucuyla benzerlik gösterdi.
Özet (Çeviri)
Objective: Persons using a hearing aid experience difficulty in understanding speech in crowded and noisy environments due to the problems of background noise, time of echo and the distance between the speaker-listener. For the persons using a hearing aid, the use of a induction loop system is presented as a potential solution for these problems. Induction loop systems increase the signal/noise (S/N) ratio of the hearing aids. In this way, they deliver sound from the sound source directly to the listener and aid hearing by eliminating these acoustic problems. If the persons using a hearing aid are educated about these supplementary hearing devices, this would contribute to the benefit of the hearing aid. These persons need to be informed about them. The purpose of this research is to study the effect of training on the use of induction loop systems by hearing aid users who are older than 18. Material and Method: Persons older than 18, who were using a hearing aid at one ear or both ears, were preferred for the research. At the first stage of the study, 264 persons who conformed to the inclusion criteria were detected. A scale that consisted of 5 questions was developed in order to assess whether these persons used the induction loop system efficiently or not and validity-reliability studies were conducted. At the second stage of the study, 30 persons who conformed to the inclusion criteria were given oral and practical training about the induction loop system. At the end of the training, the questions included in the scale which was developed to assess whether they used the induction loop system efficiently or not, were asked for two times in total starting from the beginning of the research until the end. Results: In this research, the persons using a hearing aid had no difficulty in repeating the three-syllable words in the first test environment, that is, in noise free environment. On the other hand; they found it rather difficult to repeat the words in the second test environment which was set up by using“Babble Noise”. The persons who failed to repeat the words as they were not able to understand more than a half of the words, were able to repeat the words getting hardly affected by noise in the third test environment when the induction loop system was active and the hearing aids were in telecoil mode. Repetition of the words gave results that were almost similar to the test result obtained in the noise free environment. The result of analysis showed that; the final test average was significantly higher than the preliminary test (p˂0.01). Conclusion: This study showed that, training changed the opinions and knowledge of persons concerning the induction loop system. The study also showed that; hearing aid users who were having great difficulty in understanding speech in a noisy environment got hardly affected by noise and they understood speech at a maximum level in the presence of induction loop system. The widespread use of induction loop systems is very important to improve the quality of life of the hearing aid users. It is necessary to improve the education given to persons with hearing problems and to raise consciousness in them.