Hipoksiye maruz kalan sıçanlarda metilfenidatın öğrenme ve bellek üzerine etkisinin araştırılması.
Investigate the effects of methylphenidate on learning and memeory in rats exposed hypoxia
  1. Tez No: 452344
  2. Yazar: CEM ÖGE
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. HAKAN BALIBEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Psikiyatri, Psychiatry
  6. Anahtar Kelimeler: Hypoxia, Rat, Methylphenidate, Learning, Memory, Cognitive Functions, Morris Water Maze, New Object Recognition Test
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: GATA
  10. Enstitü: Haydarpaşa Eğitim Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 93
Özet
Hipoksi, santral siniri sistemini etkileyerek, kognitif fonksiyon bozukluğuna yol açtığı bilinen dokulara yetersiz oksijen gitmesi durumudur. Özellikle akut hipokside, kognitif fonksiyon bozukluğu hızlı bir şekilde gelişir, kişinin karar verme ve muhakeme yeteneğini ciddi oranda bozulur. Metilfenidat, dikkat eksikliği ve hiperaktivite bozukluğu tedavisinde uzun yıllardır kullanılmakta olan bir santral sinir sistemi stimülanıdır. Çalışmamızdaki amacımız hipoksiye maruz kalan sıçanlarda, metilfenidatın bilişsel fonksiyonlar üzerine etkisini incelemektir. Çalışmamızda, GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi deney hayvan laboratuvarında oluşturduğumuz hipoksi düzeneğinde, hipoksiye maruz kalmış sıçanlarda metilfenidatın etkisi, Morris Su Tankı testi ve Yeni Nesne Tanıma testi kullanılarak araştırılmıştır. Araştırmamızda spraque dawley cinsi 32 adet dişi sıçan kullanıldı. Her biri 8 sıçandan oluşan rastgele 4 grup oluşturularak; grup 1 kontrol grubu, grup 2 hipoksi grubu, grup 3 hipoksi ve hipoksi süresince metilfenidat 5 mg/kg PO. alan grup, grup 4 hipoksi sonrası testen bir saat önce metilfendat 5 mg/kg PO. verilen grup şeklinde planlanmıştır. Deney hayvanları GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi Deney Hayvan Laboratuvarında sıçanlar 3 hafta süre alışma sürecine alınmıştır. Sıçanlar daha sonra Marmara Üniversitesi Deney hayvanları laboratuvarına götürüldü, 24 saatlik adaptasyon sürecinden sonra sıçanlara Morris'in Su Tankı test protokolü uygulandı. Testin beşinci gününden sonra hayvanlar GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesi deney hayvan laboratuvarına taşınarak 3 gün süre ile hipoksi düzeneğinde bekletilmiştir, hipoksiden 24 saat sonra tekrar Morris Su Tankı testi uzaysal bellek ve referans bellek testleri yapılmıştır. Su tankı testi sonrası sıçanlara Yeni Nesne Tanıma testi ile kısa ve uzun bellek değerlendirilmesi yapılmıştır. Yapılan değerlendirmeler sonucu hipoksi süresince metilfenidat kullanımının olumlu veya olumsuz sonuçları olmadığı, fakat hipoksi sonrası testler yapılmadan metilfenidat verdiğimiz grubun uzaysal bellek, referans bellek, kısa bellek ve uzun bellek hatalarının olduğu sonuçlarına ulaştık. Anahtar kelimeler : Hipoksi , Sıçan, Metilfenidat, Öğrenme , Bellek, Kognitif Fonksiyonlar, Morris Su Tankı, Yeni Nesne Tanıma Testi
Özet (Çeviri)
SUMMARY Hypoxia is a condition of insufficient oxygen reaching tissues, which is known to cause cognitive function disorder affecting the central nervous system. Especially in acute hypoxia, cognitive functions worsen quickly; decision making and judgment abilites are seriously disturbed. Methylphenidate is a stimulant drug used in attention deficit hyperactivity disorder. In our study our purpose was to investigate the effects of methylphenidate on cognitive functions in hypoxia exposed rats. In our study we used a hypoxia apparatus formed in GATA Haydarpasa Training Hospital Animal Experiments Laborotary. The effects of methylphenidate in hypoxia exposed rats are investigated by using Morris Water Tank and Novel Object Recognition Test. 32 female spraquedawley rats were divided randomly into four groups. Group 1 was control, group 2 was hypoxia, group 3 was methylphenidate 5 mg/kg PO during hypoxia, group 4 was methylphenidate 5 mg/kg PO one hour before hypoxia exposure. Animals stayed for 3 week adaptation period in GATA Haydarpasa Treaning Hospital Animal Experiments Laborotary. After adaptation period experimental animals were relocated to Marmara University Animal Experiments Laborotary. On the following day, after 24 hours adaptation period in laboratory Morris Water Maze Test prodecure was used. After the 5th day of the test,animals were brought back to GATA Haydarpasa Teaching Hospital Experimental Animal Laboratory and were kept waiting on the hypoxia contrivance 3 days long.24 hour after the hypoxia,Morris Water Maze Test,spatial and reference memory tests were carried out again. After water maze test, New Object Recognition Test was done with the short and long memory evaluation. As a conclusion there was no effect of methylphenidate administration during hypoxia. But negative effects were found on spatial, reference, recent and remote memory with methylphenidate administration before the tests after hypoxia exposed.