Acil servise başvuran yetişkin kafa travmalı hastaların GKS ve beyin BT sonuçlarının incelenmesi
  1. Tez No: 452383
  2. Yazar: NURCAN GÜNARLI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NURULLAH GÜNAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: İlk ve Acil Yardım, Emergency and First Aid
  6. Anahtar Kelimeler: Kafa Travması, Acil Servis, Bilgsayarlı Beyin Tomografisi, Glasgow Koma Skoru, Head Trauma, Emergency Service, Brain CT Scan, Glasgow Coma Scores
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Acil Tıp Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 89
Özet
ÖZET Giriş ve Amaç: Kafa travmaları, tüm yaşlarda görülebilen, önemli mortalite, morbidite ve ekonomik kayıplara neden olan önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kafa travmaları sıklıkla düşme ve trafik kazası sonucu meydana gelir. Ağır kafa travması daha fazla morbidite ve mortaliteye neden olsa da, hafif kafa travması nedeniyle hastanelere daha sık başvuru olmaktadır. Çalışmamızda kafa travması nedeniyle başvuran hasta prevalansını ve glasgow koma skalası ile anormal beyin bilgisayarlı tomografi bulguları arasındaki korelasyonu araştırmayı, ayrıca kafa travmaları konusunda ülkemizin epidemiyolojik verilerine katkıda bulunmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda retsrospektif olarak 2016 Ocak-Şubat-Mart döneminde, SBÜ Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi Acil Tıp Kliniği'ne kafa travması nedeniyle başvuran 18 yaş ve üzeri hastaları inceledik. Çalışmaya alınan hastaların yaş, cinsiyet, başvuru şekli, başvuru şikayeti, fizik muayene bulgusu, travma mekanizması, glasgow koma skoru, antikoagulan kullanıp kullanmadığı, bilgisayarlı beyin tomografisi sonucu, acil serviste ne kadar süre kaldığı ve sonuçlanma durumu hazırlanan forma kaydedildi. Analiz için SPSS 21.0 programı kullanıldı. Dosyalarına ulaşılamayan ya da dosyasında eksik verisi olan hastalar çalışma dışı bırakıldı. Bulgular: Çalışma döneminde hastanemiz acil travma bölümüne 26.527 hasta başvurmuştur. Beyin tomografisi çekilen 2390 hastadan 814'ü 18 yaş altı olduğu için çalışmaya alınmamıştır. Ayrıca 355 hasta veri eksikliği, dosyaya ulaşamama, başka nedenlerle bilinç değerlendirmesi yapılamama gibi nedenlerle dışlanarak, çalışmaya 1221 hasta dahil edilmiştir. Çalışmamızda incelenen hastaların 796 (%65)'ı erkek, 425 (%35)'i kadın olarak belirlenmiştir. 45 yaş altındaki hastaların %62 oranla kafa travmasına daha fazla maruz kaldığı, en fazla 25-35 yaşlarda görüldüğü saptanmıştır. Başvuruların %59'u ayaktan, %41'i ambulans ile olmuştur. Kafa travmalı hastalarda en sık şikayet baş ağrısı (%78), en sık fizik muayene bulgusu kesi (%28) ve hematom (%27) olarak belirlenmiştir. İncelenen hastaların 1203 (%98)'i hafif, 10 (%1)'i orta, 8 (%1)'i ise şiddetli travmatik beyin hasarı olarak saptanmıştır. Beyin tomografilerinin 1116 (%91)'sında anormal bulgu saptanmamıştır. En fazla görülen pozitif tomografi bulguları 18 (%1.5) hastada lineer fraktür ve 19 (%1.5) hastada travmatik beyin ix kanaması olmuştur. Maksillofasiyal fraktür 52 (%4.5) hastada görülmüş olup, bu hastalar pozitif BT grubuna dahil edilmemiştir. Hastaların 639 (%52)'unun ilk 1 saatte sonuçlandırıldığı, 564 (%46)'ünün 2-6 saat arasında acil serviste kaldığı belirlenmiştir. Hastaların 1108 (%90.5)'i taburcu edilmiş, 54 (%4.5)'ü beyin cerrahi kliniğine yatırılmış, 3 hasta ex olmuştur. 55 yaş üstü olan, ambulans ile başvuran, baş ağrısına ek olarak kusma ve baş dönmesi şikayetleri olan, trafik kazası ve yüksekten düşme gibi ciddi travmalar geçiren, fizik muayenede hematomu olan, GKS'a göre orta ve şiddetli travmatik beyin hasarı olan hastalarda pozitif BT ve beyin cerrahi yatış oranı daha fazla bulunmuştur. Sonuç: Acil servise başvuran kafa travmalı hastalar büyük oranda hafif kafa travmalı hastalardır. Kafayı çarpma ya da kafaya cisim düşme gibi mekanizmalarla ayaktan başvuran, 55 yaş altı, sadece baş ağrısı olan, fizik muayene bulgusu olmayan, başvuru GKS'i 15 olan hastalarda BBT'de patolojik bulgu oranı çok düşüktür. Bu hastalar uygun fizik muayeneleri yapıldıktan sonra, müşahede altında tutularak, gelişebilecek kafa travması semptomları yönünden uyarılarak taburcu edilebilir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Introduction and Objective: Head trauma is a public health problem which can be seen in all ages and causes mortality, morbidity and economic losses. Head trauma is mostly occurred secondary to falling and traffic accidents. Although severe head injury causes high morbidity and mortality rations, mild head trauma is most common reason for admission to emergency rooms. In this study, we aimed to evaluate prevalence of patients with head trauma, correlation between Glasgow Coma Scale and Abnormal Brain Computed tomography scan and to contribute epidemiologic data of our country. Material and method: In this study, we retrospectively examined patients who were over 18 years presented with head trauma to SBU Kayseri Training and Research Hospital in January-February-March 2016. Age, sex, appliance, problems, physical examination findings, trauma mechanism, GCS rates, results of brain CT scan of patients and whether they used anticoagulants and how long they were in emergency service have been recorded to document we prepared. SPSS 21.0 software was used for analysis. Patients whose documents were either absent or lack were kept out of work. Symptoms: 26.527 patients admitted to emergency trauma department during our study period. 2390 of the patients who were cat scanned were younger than 18 didn't included in this study. Right after 355 patients were left out because of data deficiency, lack of files and not being able to change in consciousness for other reasons, 1221 patients were included in the study. In our study was specified that 796 (%65) males and 425 (%35) females. It was detected that patients who were younger than 45 were exposed to head traumas %62 more and it was mostly seen in ages of 25-35. %59 of the applies were on feet while %41 were through ambulance. It was determined that most common complaint among patients with head injury were headache (%78), most frequent symptoms were laceration (%28) and hematoma (%27). It was detected that 1203 of the patients (%98) had mild head injury and 10 (% 1) had moderate head injury, 8 (%1) had severe head injury. No abnormal symptoms were observed in 1116 (%91.5) of CT scans. Most observed positive CT symptoms were linear fracture in 18 (%15) patients and traumatic intracranial hemorrhage 19 (%1.5) patients. Maxillofacial fracture in 52 (%4.5) patients were seen and they were not included to positive CT group. It was xi determined that 639 (%52) patients were discharged within 1 hour while 564 (%46) stayed in emergency service among 2 or 6 hours.1108 (%46) of the patients were discharged, 54 (%4,5) were departed to neurosurgery department, 3 patients were dead. Abnormal CT and neurosurgical rate were seen in patients who were older than 55, applied with ambulance, had complaint for vomiting and dizziness along with headache, faced serious traumas such as traffic accident and falling from height, had hematoma in physical examination, had average and moderate GCS rates. Result: Patients presented with head trauma to emergency service are mostly patients with mild head trauma. Pathologic symptom rate are so low on the patients who are younger than 55, applying to emergency room on feet with complaint of head crash or falling objects on head, have complaint of headache, have no physical examination symptom and whose appliance GCS were 15. Those patients can be discharged right after having their required physical examination done, placing them under observation and warning them about symptoms of head injury.