Astımlı çocuklarda akut faz reaktanlarının değerlendirilmesi
- Tez No: 452458
- Danışmanlar: PROF. DR. İLKNUR BOSTANCI, DR. NAZLI ERCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Allergy and Immunology
- Anahtar Kelimeler: Astım, Mpv, Eozinofil, Beyaz küre, Trombosit, Atopi, Kontrol, Asthma, Mpv, Eosinophil, White blood cell, Thrombocyte, Atopy, Control
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bakanlığı
- Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 47
Özet
ÖZET Giriş: Astım çocukluk çağında da görülen hava yollarının kronik inflamasyonudur. Hastalığın takibinde klinik ve fizik muayene bulgularından, solunum fonksiyon testlerinden ve astım kontrol test ve anketlerinden yararlanılmaktadır. Amaç: Çocukluk yaş grubunda; astımın takibinde hastalığın kontrol düzeyini değerlendirmede; objektif bir veri olarak inflamatuar marker olan beyaz küre, platelet, ortalama trombosit hacmi, eozinofil yüzdesinin rolünü araştırmak istedik. Materyal -Method: 1 Ocak 1 Eylül 2015 tarihleri arasında 4-18 yaş arası astım tanısı ile takip edilen toplam174 hasta çalışmaya dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, beyaz küre sayıları, eozinofili yüzdeleri, platelet sayıları, ortalama trombosit hacimleri, solunum fonksiyon testleri, deri prick test sonuçları ve astım kontrol düzeyleri kaydedildi. Çalışmadan akut, kronik enfeksiyonu olan hastalar çalışmadan çıkartıldı. Hastaların astım kontrol düzeyleri, atopi durumuna göre labaratuar verileri karşılaştırıldı. Bulgular: Astım tanısı ile takipli hastalarda; düzenli ilaç kullanan ve kullanmayan gruplar arasında, akut faz reaktanlarından beyaz küre, platelet sayısı ve Mpv açısından fark bulunmadı (p>0,05). Eozinofil yüzdesi açısndan anlamlı fark bulundu (p=0,016). Astımlı atopik ve non atopik gruplar arasında, beyaz küre düzeyleri arasında anlamlı fark vardı (p=0,008). Platelet sayısı, Mpv, eozinofil yüzdesi açısından fark saptanmadı (p>0,05). Astımı kontrollü ve kontrolsüz gruplar arasında, beyaz küre sayıları ve eozinofil yüzdesi açısından istatistiksel olarak fark saptandı (p=0,001) (p=0,003). Platelet sayıları ve Mpv düzeyleri açısından anlamlı fark yoktu (p>0,05). Tartışma: Astımlı hastalarda ilaç kullanımına göre gruplamalarda eozinofil yüzdesi açısından fark saptandı. Ancak lojistik regresyon analizi ile bakıldığında değişimin anlamlı bir fark yaratmadığı görülmüştür. Hastaları atopi ve astım düzeyi açısından incelendiğimizde ise çıkan sonuçlardan sadece eozinofil yüzdesinin lojistik regresyon analizine göre farkı tespit edilmiştir. Çalışmamız eozinofil yüzdesinin astımın kontrolünde parametre olarak kullanılabileceğini göstermiştir. Bakılan beyaz küre sayısı, trombosit sayısı, ortalama trombosit hacminin bazılarında anlamlı sonuçlar çıkmıştır. Ancak yapılan lojistik regresyon analizine göre bu parametrelerin hiçbirinin astımın kontrol düzeyi ve atopi ile ilişkisi açısından anlamlı bir sonuç elde edilememiştir.
Özet (Çeviri)
SUMMARY Introduction: Asthma is a chronical inflammation that can also be seen in childhood. Clinical and physical examinations, pulmonary function tests and the asthma control tests and questionnaires are used while monitoring the disease. Purpose: Within ages of childhood; to assess the level of disease control while monitoring asthma; we wanted to investigate the role of white blood cells, platelet, mean platelet volume and eosinophil percentage which are inflammatory marker as an objective data. Material – Method: Between 1 January and 1 September 2015; 174 patients between ages of 4 and 18 who have been monitored with the diagnosis of asthma have participated in this work. Demographical specifications, white blood cell amounts, eosinophil percentages, platelet amounts, mean platelet volumes, pulmonary function test results, skin prick test results and levels of asthma control of the patients were recorded. Patients who have acute, chronic infection have been taken out of the work. Laboratory data was compared according to the levels of asthma control of the patients and atopy statuses. Results: Within patients who have been monitored with the diagnosis of asthma; between groups who regularly use medicine and who do not, in terms of white blood cells, platelet amount and Mpv which are acute phase reactants, no differences were found (p>0,05). In terms of eosinophil percentage, a significant difference was found. Between atopic and non-atopic asthmatic group, between white blood cell amounts, a significant difference was found (p=0,008). In terms of platelet amount, Mpv, eosinophil percentage no differences were found (p>0, 05). Between groups whose asthma under control and whose not under control, in terms of white blood cell amount and eosinophil percentage, statistical differences were found (p=0,001) (p=0,003). In terms of platelet amounts and Mpv levels no significant difference was found (p>0, 05). Discussion: Among asthmatic patients by grouping with the usage of medicine, differences were found in terms of eosinophil percentage. When we examine the patients in terms of atopy and asthma level, only eosinophil percentage difference was found according to logistic regression analysis among the results. Our work showed that the eosinophil percentage can be used as a parameter for controlling asthma. Among some of the white blood cell amount, thrombocyte amount and mean platelet volume that observed significant differences were found but none of these parameters gave a significant result in terms of its connection with asthma control level and atopy according to logistic regression analysis.