Tiroid nodülü olgularinda NA L-tiroksin tedavisi ile nodül durumlarinin değerlendirilmesi
The assessment of the thyroid nodules in the patient with thyroid nodules under the NA L-thyroxine treatment
- Tez No: 452459
- Danışmanlar: DOÇ. DR. SEMRA ÇAĞLAR ÇETİNKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
- Anahtar Kelimeler: Çocukluk çağı, adolesan, tiroid nodülü, LT4 supresyon tedavisi
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Dr. Sami Ulus Çocuk Sağl. ve Has. Eğt. ve Arş. Hast.
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Giriş: Çocukluk çağında fizik inceleme sırasında yaklaşık her yüz çocuktan birinde tiroid nodülü saptanmaktadır. Çocukluk çağı tiroid nodülleri; erişkinlere göre dört kat fazla malignite riski taşıdıklarından ayrı bir önem taşımaktadırlar. Soliter tiroid nodüllerinin tedavisinde sodyum l-tiroksin (Na L-T4) ile tiroid bez supresyon tedavisi; güvenlik ve klinik etkinliği tartışmalı olsa da; tedavi kılavuzlarında yeralmaktadır. Amaç: Çalışmamızda geriye dönük olarak, LT4 ile supresyon tedavisi verilmiş, tiroid nodullü olgularımızın, LT4 tedavisi ile nodül durumlarını değerlendirmeyi amaçladık. Materyal ve metod: Çalışmaya 2010-2015 yılları arasında, hastanemiz endokrin kliniğinde tiroid nodülü nedeni ile takip edilen, LT4 tedavisi başlanan, LT4 tedavisi altında en az bir yıllık izlemi olan, 30 olgu dahil edildi. Olguların yaş, cinsiyet, başvuru yakınmaları, antropometrik özellikleri, aile tiroid hastalığı öyküleri, tiroid fonksiyon testleri, tiroid otoantikorları, tiroid USG ve İİAB verileri, dosya bilgilerinden geriye dönük tarandı. Sonuçlar uygun istatistiksel yöntemlerle değerlendirildi. Sonuçlar: Olguların 26'sı kız, yaşları 12,3±3,7 yıl idi. Olgularımızın beşte birinde (n: 6) boyunda şişlik yakınması ile değerlendirme yapıldığında, üçte birinde (n: 11) rutin kontrollerde tiroid fonksiyon testlerinde bozukluk saptanması ile, yaklaşık yarısında (n: 13) diğer nedenlerle yapılan incelemelerde tiroid nodülü saptandığı belirlendi. Başvuru TSH değerleri; %83 normal aralıkta iken; %10 subklinik hipotroidi, %6 aşikar hipotiroidi ile uyumlu bulundu. %56,7 olguda Hashimoto tiroiditi mevcuttu. Başlangıçta 12 olguda bez volümü>10 ml, 9 olguda 5-10 ml, 9 olguda 2 cm boyutlu nodüllerin ve istmus yerleşimli nodullerin malignite açısından riskli olduğu ve LT4 tedavisine yanıt vermediği sonucuna ulaşıldı. Ancak tedavi uyumunun net bilinememesi, çalışmanın retrospektif olması ve etyolojik verilerin tam bilinememesi nedeniyle, ileriye dönük, vaka kontrollü ileri çalışmalara ihtiyaç olduğu kanaatine varıldı.
Özet (Çeviri)
Introduction: Thyroid nodules are detected in about one in every hundred children during physical examination in childhood. Childhood thyroid nodules have four times the risk of malignancy than adults and this result makes them more important. Na L-T4 treatment suppression treatment for solitary thyroid nodules is contraversial about clinical efficacy and safety; although is contained in guidelines. Aim: We retrospectively evaluated the effect of thyrotropin (TSH) suppressive therapy with levothyroxine (LT4) on the size of thyroid nodules. Material and method: 30 patients whom were followed up with thyroid nodules between the years 2010-2015 in endocrinology clinic of our hospital and treated with LT4 at least for 12 months were included in our study. Age, gender, complaints, anthropometric characteristics, family history of thyroid disease, thyroid function tests, thyroid autoantibodies, results of USG-clinic-lab-fine needle aspiration cytology were investigated from patients' file retrospectively. Results: 26 of the case were girls and mean age of cases was 12,3±3,7 years. One fifth of our cases (n:6) determined having ne neck swelling complaining, on third of cases (n:11) determined abnormalities thyroid function tests during routine controlled, approximately half of the cases (n:18) determined by detecting for other reasons having thyroid nodules. Application TSH values: 83% were found normally, 10% were subclinic hypothyroid, 8% were excess hypothyroid. There were 56,7% Hashimoto thyroidits. At the begining gland volume was >10 ml in 12 cases, 5-10 ml in 9 cases and 2 cm and which lodged in isthmus was risky and resistand LT4 treatment. However in this study not well explained treatment, retrospective study used and ethiological factors were defined. So it required more studies prospective and case-control studies to besure. Answer words: childhood, adolescense, thyroid nodule, LT4 suppression treatment