Obez hastalarda ; vücut kitle indeksinin, serum lipit değerleri ve UGS'de gözlenen hepatosteatoz derecesine etkisi
In obese patients; the effect of body mass index on serum lipid levels and relation to degree of hepatosteatosis detected in UGS
  1. Tez No: 452463
  2. Yazar: MESUT ORUK
  3. Danışmanlar: DR. TEVFİK TANJU YILMAZER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Obezite, VKİ, serum lipitleri, hepatosteatoz, Obesity, Body Mass Index (BMI), serum lipids, hepatosteatosis
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bakanlığı
  10. Enstitü: İzmir Tepecik Eğt. ve Arş. Hast.
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Amaç: Hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerde her geçen gün artış gösteren, neden olduğu sağlık problemleri ile morbidite ve mortalitede artışa yol açan obezite, küresel boyutta önemli bir halk sağlığı sorunudur. Kronik bir hastalık olması sebebiyle, yaşam kalitesini düşürmekte, işgücünde azalmaya ve sağlık harcamalarında artışa yol açmaktadır. Obezitenin etiyolojisinde pek çok faktörün etkili olması, bu hastalığın önlenmesini ve tedavisini son derece güç ve karmaşık hale getirmektedir. Bu çalışmada, obez hastalarda, vücut kitle indeksinin, serum lipit değerleri ve USG‟de gözlenen hepatosteatoz derecesiyle olan ilişkisi araştırılmıştır. Materyal - Metod: Çalışmamız TC. Sağlık Bakanlığı, Türkiye Kamu Hastaneleri Kurumu, İzmir İli Kamu Hastaneleri Birliği Kuzey Genel Sekreterliği, Tepecik Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Aile Hekimliği Kliniğine bağlı Obezite Polikliniği'nde yapılmıştır. Araştırma evreni olarak belirlenen hastaların sosyodemografik verileri, laboratuvar bulguları ve belli iki radyolog tarafından değerlendirilen üst batın USG sonuçları retrospektif olarak tarandı. Laboratuvar değerleri olarak, USG çekilen tarihe en yakın zamanda bakılan sonuçlar alındı. Verilerin analizleri, SPSS 22.0 istatistik programı kullanılarak gerçekleştirildi. Kategorik değişkenler frekans ve yüzdelerle betimlendi. Değişkenler arasındaki ilişki Ki-kare ve T testi ile incelendi. Bulgular: Bu çalışmaya toplam 70 hasta dahil edildi. Yaş ortalamaları 46,80±11,482 olan hastaların 64 (%91.4) tanesi kadın, 6 tanesi (%8.6) erkekti. Kadınlardaki obezite sıklığının erkeklerden daha yüksek olduğunu tesbit ettiğimiz çalışmamızda, obezitenin yaşla birlikte arttığını, obez hastaların en fazla bulunduğu grubun ise 45-60 yaş olduğunu gördük. Obez hastaların VKİ ile serum lipit değerleri ve USG‟de tesbit edilen hepatosteatoz derecesi arasında anlamlı bir ilişki tesbit edilemedi. Dislipidemide, trigliserid ve LDL düzeyleri artmış, HDL düzeyleri azalmıştır. Bu çalışmada, hastaların yaşı ilerledikçe HDL değerlerinin arttığını, TG değerlerinin ise azaldığını gördük. Ayrıca yaş arttıkça, USG ile tesbit edilmiş karaciğer yağlanması düzeylerinin ve ALT seviyelerinin azaldığını tesbit ettik. 70 Hastaların bel çevrelerinin artışıyla, HDL seviyelerinin azaldığını saptadık. Yine hastalarda bel çevresi ve kilo artışıyla, USG‟ de görülen hepatosteatoz derecesinin yükseldiğini tesbit ettik. Sonuç: Bu çalışmada, obez hastaların VKİ ile serum lipit parametreleri ve USG‟de tesbit edilen hepatosteatoz derecesi arasında anlamlı bir ilişki tesbit edilemedi. Fakat bel çevresi arttıkça azalan HDL seviyesi ile artan hepatosteatoz derecesi ve yaş arttıkça artan HDL seviyesi ile azalan hepatosteatoz derecesi bize, bel çevresi ve yaş faktörlerinin, lipit düzeyleri ve hepatosteatozu belirlemede önemli olduğunu göstermektedir. Çalışmamızın, bu konuda yapılacak çalışmalar için yol gösterici olacağı kanısındayız.
Özet (Çeviri)
Aim: Obesity is an important public health problem on a global scale, which causes increasing health problems and increased morbidity and mortality, which are increasing day by day in both developed and developing countries. It is a chronic disease, it lowers the quality of life, leads to decrease in labor force and increase in health expenditures. The fact that many factors influence the etiology of obesity make it extremely difficult and complicated to prevent and treat this disease. In this study, the relationship between with body mass index, serum lipid levels and the degree of hepatosteatosis observed in USG was investigated in obese patients. Material-Method: Our work TC. Ministry of Health, Turkey Public Hospitals Authority, Izmir Public Hospitals Association North General Secretariat, Obesity Policlinic affiliated to Tepecik Education and Research Hospital Family Medicine Clinic at the made. Sociodemographic data, laboratory findings and evaluated by two radiologists upper abdominal ultrasonographic findings were retrospectively analyzed. As the laboratory values, the results obtained from the USG were taken as soon as possible. Analyzes of the data were performed using the SPSS 22.0 statistical program. Categorical variables were described by frequency and percentage. The relationship between variables was examined by Chi-square and T-test. Findings: A total of 70 patients were included in this study. 64 (91.4%) of the patients were female and 6 (8.6%) were male. The mean age was 46,80 ± 11,482. In our study that we found that the obesity frequency in females was higher than men, we found that obesity increases with age and that the group with the most obese patients is 45-60 years old. There was no significant relationship between body mass index (BMI) and serum lipid values of obese patients and hepatosteatosis grade found in USG. In dyslipidemia, triglycerides and LDL levels have increased and HDL levels have decreased. In this study, we observed that as the age of the patients progressed, the HDL values increased and the TG values decreased. We also found that as age increased, liver fat levels and ALT levels decreased with USG. We found that the HDL levels decreased with the increase of the waist 72 circumference of the patients. Again, we found that the grade of hepatosteatosis in USG increased with waist circumference and weight gain. Result: In this study, no significant relationship was found between body mass index (BMI) of obese patients and serum lipid parameters and hepatosteatosis grade determined in USG. With increased waist circumference, HDL decreased and hepatosteatosis grade increased. As age increased, HDL increased and hepatosteatosis decreased. , These results show us that waist circumference and age factors are important in determining lipid levels and hepatosteatosis. We believe that our work will be a guide for the work to be done in this regard.