Ambulans hijyeni; mevcut durum ve olması gerekenler
Ambulance hygiene; current situation and requirements
  1. Tez No: 452530
  2. Yazar: ZEYNEP MÜNTEHA POLAT
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ALTINDİŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: Ambulans, hastane enfeksiyonları, karbapenemaz, sürüntü örnekleri, Ambulance, carbapenemase, hospital infections, swab samples
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 54
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Ambulans personelinin ve taşınan hastanın herhangi bir sağlık uygulaması sırasında her türlü enfeksiyon etkeni ile karşılaşma olasılığı vardır. Alanında ilklerden olan bu araştırma ile, Sakarya il merkezi ve ilçelerinde acil hizmeti veren ambulanslarda ve acil müdahaleler sırasında kullanılan aletlerde, enfeksiyon kaynağı olabilecek MRSA ve Karbapenemaz dirençli Enterobacteriae varlığının araştırılması ve bu ambulanslarda görevli personelin, ambulans hizmeti sırasında ve sonrasındaki hijyen uygulamalarına yönelik bilgi tutum ve davranışlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırmaya Sakarya Bölgesinde acil hizmeti veren 25 ambulans ve 104 ambulans çalışanı dahil edilmiştir. Katılımcılara 30 sorudan oluşan anket uygulanmış, belirlenen riskli bölgelerden sürüntü örnekleri alınarak, tarama kültürlerinde, hastaların ve ambulans personelinin maruz kalabileceği etkenler değerlendirilmiştir. Örnekler Kanlı Agar, Eozin Metilen Blue, Çikolata Agar ve Saboraud Dextroz Agar besiyerlerine ekilerek 35-37°C'de inkübe edilmiştir. Üreyen bakterilerin tanımlanması ve antimikrobiyal duyarlılıkları otomatize sistem ile yapılmıştır. Karbapenem dirençli Enterobacteriacea izolatlarında karbapenemaz varlığı fenotipik ve moleküler testlerle, izole edilen stafilokoklarda direnç geni varlığı moleküler ticari test ile araştırılmıştır. BULGULAR: Çalışmada, metisilin dirençli stafilokoklar, fenotipik olarak karbapenemaz üreten karbapenem dirençli Klebsiella suşları ve hastane enfeksiyonlarına neden olabilen Sphingomonas paucimobilis izole edilmiştir. Yapılan anket sonucunda ise ambulans çalışanlarının %36.5'inin ambulans hijyeni konusunda eğitime ihtiyaç duyduğu belirlenmiştir. SONUÇ: Ambulanslarda kontaminasyonun önlenmesi için enfeksiyon kontrolü ve izleme protokolleri uygulanmalı, eksikliklerin giderilmesi ve farkındalık oluşumuna yönelik eğitimler düzenlenmelidir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTİON AND AIM: Ambulance personel and the patient being transporte dare likely to be exposed to any kind of infection during any medical practice. This research, which is the first in its field, aims to investigate the presence of MRSA and carbapenemase resistant Enterobacteriae, which may be an infection source, in the ambulances serving emergency services in Sakarya province center and its districts and the knowledge attitudes and attitudes towards the hygiene applications during and after the ambulance service behaviors. MATERIALS AND METHODS: 25 ambulances and 104 ambulance workers were included in the survey to provide emergency services in the Sakarya region .A questionnaire consisting of 30 questions was applied to the participants and swab specimens were taken from the identified risk areas and the factors that may be exposed to the patientS and ambulance personnel in the screening cultures were evaluated. Samples were incubated at 35-37°C on Bloed Agar, Eosin Methylene Blue, Chocolate Agar and Sabouraud Dextroz Agar media. Identification of the breeding bacteria and their antimicrobial susceptibilities were carried out in an automated system. The presence of carbapenemase has been in vestigated by phenotypical and moleculartests, and isolated staphylococci were investigate dusing molecular commercial tests. RESULTS: In the study, methicillin resistant staphylococci, phenobarbital resistant Klebsiella spp., Which phenotypically produces carbapenemase, and Sphingomonas paucimobilis, Which can cause gastrointestinal infections, have been isolated. As a result of the survey, it was determined that 36.5% of ambulance worker sneed training on ambulance hygiene. CONCLUSION: In ambulances, infection control and monitoring protocols should be applied to prevent contamination, training should be held to eliminated eficiencies and torais awareness.