Cerrahi öncesi farklı iki tüy temizleme yönteminin cerrahi alan enfeksiyonlarına etkisinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effect of TWO different hair removal methods prior to surgery on surgical site i̇nfections
  1. Tez No: 452529
  2. Yazar: FATİH MARUL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK AYGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Cerrahi alan enfeksiyonu, elektrikli tıraş makinesi, jilet, pacemaker, tüy temizliği, electric clippers, hair removal, surgical site infection, pacemaker, razor
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sakarya Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
GİRİŞ VE AMAÇ: Araştırma, ameliyat öncesi farklı iki tüy temizleme yönteminin cerrahi alan enfeksiyonlarına etkisinin değerlendirilmesi amacıyla prospektif, randomize kontrollü ve tek kör çalışma olarak yapıldı. GEREÇ VE YÖNTEM: Araştırma evrenini, Kocaeli ilinde bir üniversite hastanesi koroner anjiyografi ünitesinde, 30.05.2015- 30.03.2016 tarihleri arasında kalp pili cerrahisi uygulanan hastalar oluşturdu. Araştırmanın örneklemini; elektrikli tıraş makinesi kullanılan 61 müdahale grubu, jilet bıçağı kullanılan 53 kontrol grubu olmak üzere toplam 114 erkek hasta oluşturdu. Hastalar, tanıtıcı özellikleri, cerrahi alana özgü bilgi ve cerrahi alan enfeksiyonu takip formları ile hastanede yattığı süre boyunca ve taburculuk sonrası 7. , 30. , 90. gün izlendi. Verilerin değerlendirilmesinde yüzdelik, medyan, ki kare testi kullanıldı. BULGULAR: Müdahale grubu hastalarının tamamında (%100; n=61) cerrahi alan enfeksiyonu gelişmediği, kontrol grubunda ise bir hastada ameliyat sonrası 6. günde (%1,9; n=1) cerrahi alan enfeksiyonu geliştiği, yapılan istatistiksel değerlendirmede ise gruplar arasında anlamlı fark olmadığı saptandı (p>0,05; p=0,465). Cerrahi alan enfeksiyonu gelişimine neden olabilecek diğer risk faktörleri incelendiğinde; yaş, sigara kullanımı, diyabet varlığı, immün yetmezlik durumu, malignite durumu, ameliyat öncesi kalış süresi, yoğun bakımda kalma durumu, ameliyat sonrası kalış süresi, geçirilmiş pil cerrahisi ve yapılan cerrahi işlemin türü, kortikosteroid ya da immünosüpresif ilaç kullanımı açısından anlamlı bir fark saptanmadı. SONUÇ: Araştırmada, müdahale ve kontrol grubu arasında anlamlı fark bulunmamasına karşın, kanıt temelli yaklaşımlarda da belirtildiği gibi, tüy temizliğinde elektrikli tıraş makinesi kullanımının jilet bıçağına göre daha az cerrahi alan enfeksiyona yol açacağı görüşü desteklenmektedir.
Özet (Çeviri)
INTRODUCTION and OBJECTİVE: The study was conducted as a prospective, randomized controlled, single blind study to assess the effect of two different hair removal methods on surgical site infections before surgery. MATERIALS and METHOD: The study population consisted of patients undergoing cardiac pacemaker surgery between 30.05.2015 and 30.03.2016 at a university hospital coronary angiography unit in Kocaeli. The sample of the research consisted of 114 male patients; 61 patients from the treatment group shaved with electric shavers and 53 patients from the control group shaved with razor blades. Patients were monitored on the 7th, 30th, and 90th days during their stay in the hospital and after their discharge, with forms of descriptive characteristics, surgical site specific information, and surgical site infection patterns. Percentage, median, chi square test was used in the evaluation of the data. FINDINGS: It was observed that all the patients in the treatment group (100%; n=61) had no surgical site infection and there was only one patient in the control group that developed surgical site infection on the 6th postoperative day (%1.9, n=1), and the statistical evaluation revealed an insignificant difference between the two groups (p>0,05; p=0,465). When other risk factors that may cause surgical site infection development such as age, smoking, presence of diabetes, immunodeficiency, malignancy, duration of preoperative stay, duration of intensive care stay, duration of postoperative stay, past pacemaker surgery and type of surgical procedure performed, usage of corticosteroid or immunosuppressive drugs are examined; it was noted that there was no significant difference regarding the presence of any infections in the remote area. CONCLUSION: Although there is no significant difference between the treatment and control groups in the study, as indicated in evidence-based approaches, it is supported that the use of an electric shaver in (body) hair cleaning will lead to less surgical field infections than a razor blade.