Erciyes Dağı syrphiade familyasının ekolojisi ve sistemolojisi
Ecology and systematics of syrphidae family for Erciyes mountain
- Tez No: 34606
- Danışmanlar: DOÇ.DR. METİN AKTAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyoloji, Biology
- Anahtar Kelimeler: Diptera, Cyclorrhapha, Syrphidae, Systematics, Ecology, Fauna, Turkey, Erciyes Dağı
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 172
Özet
ERCÎYES DAĞI SYRPHIDAE FAMİLYASININ EKOLOJİSİ VE SİSTEMATİĞİ (PIPTERÂîSTOPHIDAE) (YÜKSEK LİSANS TEZİ) SÜLEYMAN SARIBIYIK GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Ekim 1994 ÖZ Bu çalışma, Mayıs 1993 ile Eylül 1993 tarihleri arasında Eroiyes Dağı ve Çevresinde yakalanan 1095 syrphid örneğine dayanmaktadır. Bu çalışmada iki alt familyaya ait (Syrphinae ve Milesiinae) toplam 40 tür tespit edilmiştir. Tespit edilen türlerden; Eptstrophe ellgans, Episyrphus balteatus, Mellscaeva auricolliâ, Xanthogramma pedissequum, Meîanostoma melltnum, Spazigaster ambulans, Cheilosia ruflpes, Volucella inanis, Lejogaster spîendida, Eristalinus sepulchraîis, Laihyrophthalmus aeneus, Lathyrophthaknus quinquetineatus, Eoseristalis arbustorum, Eoseristalis pratorum, Helophihts parattelus, Syritta pipiens, çalışma alanı için, Dasysyrphus lunutatus, Sphaerophorla loewi, Platyeheirus aîbimanus, Chrysogaster chatybeaîa, Sphegina chmipes, Eumerus tricolor, Helophilus hybridus, Lejops vittatus türleri de Türkiye için ilk kayıttır. Çalışma alanında tespit edilen 40 Syrphid türünün tanımları ve bir teşhis anahtarı verilmiştir. Türlerin baş, anten, mesonotum, kanat, abdomen ve bacağına ait şekiller verilmiştir. Anahtar sözcüklerıDiptera, Cyelorrhapha, Syrphidae, Sistematik, Ekoloji, Fauna, Türkiye, Kayseri, Eroiyes Dağı.
Özet (Çeviri)
n ECOLOGY AND SYSTEMATICS OF SYRPHIDAE FAMILY FOR ERCİYES MOUNTAIN (DIPTERA:SYRPHIDAE) (M. Sc. Thesis) SÜLEYMAN SARIBIYIK GAZI UNIVERSITY INSTITUE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY October 1994 ABSTRACT This study depends on 1095 syrphid samples found in Erciyes Mountain and its environment between May 1993 and September 1993. In this study, 40 species belonging to two subfamily (Syrphinae and Müesiinae) were found. Among the species observed; Epistrophe etigans, Episyrphus balteatus, Meltscaeva aurlcollls, Xanthogramma pedissequum, Melcmostoma mellinum, Spazigaster ambulans, Cheilosia rufipes, Volucella inanis, Lejogaster splendida, Eristatinus sepuichralis, Lathyrophthabnus aeneus, Lathyrophthalmus quinquelineatus, Eoseristalis arbustorum, Eoseristalis pratorum, Helophilus parallelT, Syritta pipiens, arc the first records for research area, Dasysyrphus lunulatus, Sphaerophoria loewi, Platycheirus albimanus, Chrysogaster chatybeata, Sphegina clunipes, Euments tricolor, Helophilus hybridus, Lefops vittatus species are also the first records for Turkey. A determination key and descriptions of fourry Syrphid species are given. The shape of head, antennae, mesonotum, wing, abdomen and leg of this species have also is given.