Farklı sosyoekonomik katmanlarda tibia uzunluğundan boy tahmini
Stature estimation from tibia length in different socioeconomic levels
- Tez No: 452583
 - Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ERCÜMENT AKSOY
 - Tez Türü: Doktora
 - Konular: Adli Tıp, Forensic Medicine
 - Anahtar Kelimeler: Tibia uzunluğu, el boyutları, anne eğitimi, boy tahmini, Tibia length, hand dimensions, mother education, stature estimation
 - Yıl: 2014
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Marmara Üniversitesi
 - Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Adli Tıp Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 123
Özet
Amaç: Özellikle adli olgularda güvenilir nitelikte bir kimliklendirmenin gerçekleştirilebilmesi için boy uzunluğu büyük önem taşımaktadır. Matematik yöntemle gerçekleştirilen boy tahminlerinde bir kemikten ya da vücut bölümünden alınan ölçümün boya oranı göz önünde bulundurulmaktadır. Ancak vücut oranları aynı toplum içinde dahi çeşitli etkenlere bağlı olarak farklılıklar gösterebilir. Bu çalışmada kimliklendirilecek olan bireyin dahil olabileceği olası sosyoekonomik katmanı da göz önünde bulundurarak boy tahminine ilişkin daha doğru sonuçlara ulaşmaktır. Katılımcılar ve Yöntem: İki aşamada gerçekleştirilen çalışmada ilk aşamada tibia uzunluğu, ikinci aşamada ise el boyutları aynı doğrultuda değerlendirilmiştir. Çalışmanın ilk aşamasına 735, ikinci aşamaya ise 403 birey katılmıştır. Herhangi bir kalıtsal yada kazanılmış malformasyonu olan bireyler çalışmaya dahil edilmemiştir. Sosyoekonomik katman anne eğitim düzeyi göz önünde bulundurularak değerlendirilmiştir. Bulgular: Boy tahmini bağlamında tibia uzunluğuna dayanılarak oluşturulan regresyon eşitliklerinin güvenilirliği erkeklerde R2 = 0,618, kadınlarda ise R2 = 0,394 olarak bulunmuştur. El boyutları değerlendirildiği zaman boy tahminine yönelik en güvenilir sonuçlara el uzunluğuna dayanılarak oluşturulan regresyon eşitlikleri ile ulaşılmıştır. Erkekler için R2 = 0,365 – 0,395, kadınlar için R2 = 0,347 – 0,336 olarak saptanmıştır. Sonuç: Anne eğitim düzeyi göz önünde bulundurularak oluşturulan gruba özgü regresyon eşitlikleri kullanıldığı zaman tahminlerin isabet dereceleri pratik kullanımda araştırmacılara katkı sağlayacak anlamlı bir farklılığın bulunmadığını vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
Aim: In forensic cases for a reliable identification body height is of importance for the investigators. For the estimations by using mathematical method the ratios of an isolated bone or body part to stature gains importance. However body ratios may change due to several environmental factors even in the same population. The main aim of the present study is to do more accurate estimations by using socioeconomic group specific regression equations. Subjects and Method: In the first stage of the present study tibia length and in the second stage hand dimensions were evaluated related with stature estimation. 334 male and 401 female, a total of 735 individuals were participated in the first stage, 148 male and 255 female, a total of 403 individuals were participated in the second stage. The individuals who have congenital or acquired malformations were excluded from the study. Mother education was taken in to consideration in order to evaluate socioeconomic status. Results: Determination co-efficiencies for the regression equations based on tibia length was R2 = 0.618 for males and R2 = 0.394 for females. Group-specific equations were also calculated taking mother education in to consideration. However it was observed that these equations did not increase the accuracy of the estimations. When hand dimensions were evaluated equations based on hand length have the most accurate estimations. For male R2 = 0.365 – 0.395, for females R2 = 0.347 – 0.336. Similarly group specific regression equations based on hand length were also calculated. However it was observed that the formulae did not cause an increase in the reliability of the estimations. Conclusion: Group-specific regression formulae, calculated taking mother education in to consideration, do not help investigators to make more accurate estimations in practice.