Physical activity participation in children with autism spectrum disorders in different communities: A comparative study
Farklı topluluklarda otizm bozukluğu olan çocukların fiziksel aktiviteye katılımı: Karşılaştırmalı bir çalışma
- Tez No: 452584
- Danışmanlar: PROF. DR. AYSEL PEHLİVAN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Spor, Sports
- Anahtar Kelimeler: Otizm Spektrum Bozukluğu, Fiziksel Aktivite, Engeller, Kolaylaştırıcılar, Autism Spectrum Disorder, Physical Activity, Barriers, Facilitators
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 108
Özet
Giriş: Otizm Spektrum Bozukluğuna (OSB) sahip çocuklar, büyüme çağındaki akranlarına nazaran fiziksel aktivitelere (FA) daha az katılım sağlamaktadır. Amaç: Bu çalışmanın amacı; OSB'li çocukların FA alışkanlıklarını keşfetmek ve aynı zamanda, farklı toplumlardaki FA katılımlarına yönelik kolaylaştırıcı ve engelleyici faktörleri belirlemekdir. metod: Bu çalışmada doğal nitel bir yöntem uygulanmış ve fenomenolojik (olgusal) yaklaşım kullanılmıştır. Toplanan veriler, görüşme yoluyla elde edilmiştir.“Amaçlı örneklem”yöntemi ve“Ölçüt örneklem”stratejisi kullanılmıştır. Bu çalışmada, tanımlanmış kriterler çerçevesinde Amman'dan (Ürdün) 15 ve İstanbul'dan (Türkiye) 15 veli seçilmiş ve yüz yüze görüşmeler yapılarak açık uçlu sorular sorulmuştur. Veri analizi için“Betimsel analiz”ve“içerik analizi”yöntemleri kullanılmıştır. Bulgular: OSB çocuklarda FA alışkanlıkları topluma göre farklılık göstermektedir. OSB'li çocuklar açısından İstanbul ve Amman arasındaki FA alışkanlarında bariz farklılıklar görülmektedir. Yaklaşık olarak, İstanbul'daki çocukların ulusal FA önerilerini karşıladıkları veya bunun üzerine çıktıkları bildirilirken, Amman'dakilerin, tavsiye edilen minimumundan daha azını gerçekleştirmişlerdir. Veliler çocuklarının en uygun FA'si için birkaç engel ve kolaylaştırıcı etkeni belirlemiştir. Engeller ve kolaylaştırıcılar, verilerden elde edilen ve birbiriyle ilişkili olan beş genel başlık atında gruplandırılmıştır: 1.Çocukların fonksiyonel düzeyleri , 2. Toplum, 3. Kurumsal, bunun 3 alt başlığı bulunmaktadır: [a. Uzmanlaşma (koçlar ve merkezler), b. Sertifikalı programlar, c. Maliyet]; 4. Çevresel, 5. Aile katılımı.
Özet (Çeviri)
Introduction: Children with Autism Spectrum Disorders [ASD] engage in less Physical Activity [PA] compared to their typically developing peers. Purpose: the aim of this study was to explore PA habits of children with ASD, furthermore the barriers and facilitators to PA participation in different communities. Methods: The method applied in this study was qualitative in nature and the phenomenological approach was used. Data was collected by interviewing.“Purposeful sampling”method and“Criterion sampling”strategy were used. In this study, 15 parents from Amman (Jordan) and 15 parents from Istanbul (Turkey), with identified criteria were selected and face to face interviews with open-ended questions were asked.“Descriptive analysis”and“content analysis”methods were used to analyze data. Results: PA habits for ASD children are vary according to community; there is clear difference in habits of PA for ASD children in both Istanbul and Amman. On average, children in Istanbul were reported to meet or exceeded national PA recommendations while children in Amman made less than the minimum of the recommended tags. Parents identified several barriers and facilitators to optimal PA for their children. Barriers and facilitators were grouped under five general interrelated themes emerged from data: 1.Children's functional levels, 2. Community, 3. Institutional, with 3 sub themes: [a. Specialization (coaches and centers), b. Certified programs, c. Cost]; 4. Environmental, 5. Family involvement.