Orhaneli krom zenginleştirme tesis atıklarının knelson konsantretörü kullanılarak zenginleştirilmesi
Waste of Orhaneli chrome enri̇chment faci̇li̇ty enri̇chi̇ng wi̇th knelson concentrator
- Tez No: 452713
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CENGİZ KARAGÜZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Maden Mühendisliği ve Madencilik, Mining Engineering and Mining
- Anahtar Kelimeler: Beneficiation, Centrifugal Force, Chromite, Knelson Concentrator
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maden Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 102
Özet
Cevher zenginleştirme tesislerinde kullanılan geleneksel zenginleştirme teknolojileri, yüksek tenörlü cevherleri işlemekte olup, büyük miktarlarda değerli mineral içeren atıkların atılmasına neden olmaktadır. Bu atıkların değerlendirilmesi ülkemizin çevresel ve ekonomik çıkarları için günümüzde zorunluluk haline gelmiştir. Dünyada ve ülkemizde krom zenginleştirme tesislerinde yılda milyonlarca ton atık atılmakta olup, bu atıklarda %1-10 Cr2O3 bulunmaktadır. Satılabilir bir krom konsantresinin ise en az %30 tenöre sahip olması gerekmektedir. Krom zenginleştirme tesis atıklarından satılabilir konsantreler üretmek amacıyla günümüzde bilinen teknolojiler (Sallantılı masa vb.) yanında MGS gibi yeni teknoloji cihazlar ile flotasyon teknolojisinden yararlanılmaktadır. Bu çalışmada; %5 Cr2O3 kromit içerikli Şetat Madenciliğe ait Orhaneli Kromit Zenginleştirme tesis atıklarının (yaklaşık 20 000 000 ton) altın madenciliğinde kullanılan Knelson cihazı ile zenginleştirilebilirliği araştırılmıştır. Zenginleştirme işlemine tabii tutulacak numune öncelikle sınıflandırma çalışmalarına tabi tutulmuş ve tüm boyutlardaki kromit dağılımı tespit edilmiştir. Kromitin bütün boyut gruplarına dağıldığı tespit edilen bu çalışma sonrasında Knelson konsantratörü ile zenginleştirme çalışmalarına geçilmiştir. Bu çalışmalarda öğütme süresi, boyut grubu, G kuvveti(Santrifüj kuvvet), Besleme hızı, Yıkama suyu miktarı, Numune alma süresi, katı konsantrasyonu ve dispersant (NaSiO3) miktarı gibi çalışma parametrelerinin zenginleştirme sonuçlarına etkileri araştırılmıştır. Çalışmalarda ağaç tekniği (tree technique) kullanılarak elde edilen konsantreler ikinci ve üçüncü kademe zenginleştirmeye tabii tutulmuştur. Yapılan çalışmalar sonunda -212+75, -75+38, ve -38 µm boyutlarında ayrı ayrı besleme yapılarak, 5 l/dak su debisi ile, 90 G kuvveti kullanılarak, %30 katı oranında, 250 dev/dak besleme hızında yaklaşık % 20±2 Cr2O3 tenörü ve %75 verim ile kromit konsantresi elde edilmiştir. Anahtar Kelimeler : Kromit, ,Knelson Konsantratör, Santrifüj Kuvvet, Zenginleştirme
Özet (Çeviri)
Traditional enrichment technologies that used in ore enrichment facility, processinghigh-gradeoresand causeto throw waste that contains largeamounts of valuableminerals. Consideration of these waste has become a necessity now a days for our country environmental and economic interest. In the chrome enrichment facilities millions of tone are thrown in the world and in our country and this waste consists of 1-10% of Cr₂O₃. Salable chrome concentrate must have at least30% of tenor. Apart from today's technologies, it has been taken advantage of some new technological devices such as MGS and flotation technology in order to produce salable concentrates from chromium enrichment waste facility. In this study, it has been investigated that the waste facility (approximately 20 million tons) of Orhaneli Chromite Enrichment that belongs to Şetat Mining 5% of Cr₂O₃, can be enriched with Knelson device used in gold mining. The sample being processed of enrichment has been subjected to classification firstly and the distribution of chromite in all sizes is determined. After this study, which shows distribution of chromite to all size groups, it has been started to enrich Knelson concentrator. In these studies, it has been investigated the effects of the results of enrichment of the operating parameters, such as the amount dispersant(NaSiO₃) grinding time, size group, G force(centrifugal force), recharge rate, flash water amount, sampling time, stern concentration. Concentrates that obtained by using tree technique, are subjected to the second and third tier enrichment. At the end of the studies, it has been obtained 5 l / min water discharge by using -212 +75, -75 +38 and -38 pM size by feeding separately, approximately 20% ± 2 Cr2O3 of tenor by using a force of 90 G, 30% solid ratio of 250 rev / min feed rate and chromite concentrate with 75% yield.