Daucus Carota SSP. sativus var. atrorubens alef (Siyah havuç) hipokotilinden kallus üretimi ve antioksidan tayini
Daucus Carota SSP. sativus var. atrorubens alef (Black carrot) hypocotyl's callus production and determination of antioxidant
  1. Tez No: 452719
  2. Yazar: PERİHAN BECEREN
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. BURCU ÇETİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Antioxidant, Hypocotyl, Callus, Black Carrot
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Dumlupınar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışmada, siyah havuç hipokotil eksplantından kallus kültürü yoluyla çoğaltımı ve antioksidan aktivitesi incelenmiştir. Elde edilen kallusların antioksidan aktivitesi DPPH yöntemiyle belirlenmiştir. Son yıllarda, bitki doku kültürleri teknikleri ile bitkilerin hızlı çoğaltımı, sekonder metabolit eldesi, hastalıksız bitki elde edilmesi ve bitki gelişimi gibi konularda birçok çalışma yapılmaktadır. Eksplantlar steril olarak çimlendirilmiş tohumlardan elde edilmiştir. Eksplantlar (hipokotiller) çeşitli hormon kombinasyonuna sahip MS ortamında kültüre alınmışlardır. Bu aşamada 0,1 mg/L 2,4 D konsantrasyonu ilaveli MS ortamındaki kalluslar kontaminasyon sonucu tamamen kaybedilmiştir. Bu aşamada en yüksek kallus eldesi 31,191 g olarak 0,5 mg/L 2,4 D ilaveli MS ortamında gözlenmiştir. Oluşan kallusların geliştirilmesi çeşitli konsantrasyonlarda 2,4 D (0,1 mg/L-0,5 mg/L ve 1 mg/L 2,4 D) ve Kinetin (0,5 mg/L ve 1 mg/L Kinetin) içeren dört farklı MS ortamına yapılmıştır. Bu aşamada en yüksek kallus eldesi186,991 g olarak 0,5 mg/L 2,4 D ve 0,5 mg/L Kinetin ilaveli MS ortamı olduğu ağırlık ölçümleri sonucu belirlenmiştir. Elde edilen siyah havuç örneklerinin antioksidan tayini gerçekleştirilmiş ve sonuçlarda doğal ortamda yetiştirilmiş olan siyah havuç (KH siyah havuç standardı) ile kıyaslama yapılmış ve en yüksek antioksidan aktivite 37,69; 39,30; 35,43 %RSA değerleri ile 0,5 mg/L 2,4 D ve 0,5 mg/L Kinetin ilaveli MS ortamı kalluslarında bulunmuştur. Bu tez çalışması ile siyah havuç kallusundan elde edilen verilerin endüstride kullanım alanlarını belirlemek, geliştirmek ve alternatif sistemlerin kurulması için alt yapı oluşturması amaçlanmıştır.
Özet (Çeviri)
ANTIOXIDANT ACTIVITIES OF CALLUS FROM Daucus carota ssp. sativus var. atrorubens Alef (BLACK CARROT) HYPOCOTYL EXPLANTS Perihan BECEREN Biology, Master?s Thesis, 2013 Supervisor: Asst. Assoc. Dr. Burcu ÇETİN SUMMARY This study was conducted to analyze the antioxidant activity of callus obtained from hypocotyl explants of black carrot. Callus culture was initiated from hypocotyl explants of black carrot by using Murashige and Skoog (1962) basal medium containing 3% sucrose and 0.8% agar supplemented with different concentrations (0,1-0,5-1 mg/L ) of 2,4-Dichlorophenoxy acetic acid (2,4-D). Best initiation and growth (31,191 FWg) of callus was achieved on MS medium containing 0,5 mg/L 2,4D. The calli were transferred to MS media with various concentrations 2.4D (0.1-0, 5 and 1 mg/l) and kinetin (0.5- 1 mg/L). At this stage, the highest callus 186.991 g fresh weigth was measured on MS medium suplemented with 0.5 mg/L 2,4 D and 0.5 mg/L Kinetin. Calli was anlayzed for antioxidant activity by DPPH. The highest antioxidant activity was obtained from MS medium swhich is suplemented with 0.5 mg/L 2,4 D and 0.5 mg/L.