Tarım politikalarının arazi değerlerine etkileri: Ankara ili Polatlı ilçesi örneği
The impacts of agricultural policies on farmland values: The case of Polatlı distict of Ankara province
- Tez No: 452738
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN TANRIVERMİŞ
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Arazi geliri, kapitalizasyon oranı, arazi değeri, tarım destekleri ve arazi piyasasına etkileri, Land income, capitalization rate, land value, agricultural subsidies and their impacts on land markets
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarım Ekonomisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 226
Özet
Araştırmanın amacı, üreticilere yapılan devlet destekleme ödemelerinin arazi geliri ve değerine etkisinin analiz edilmesi olup, bu amaçla devlet destekleme ödemelerinin arazi değerini etkilediği ve bu etkinin genel olarak değer artışı biçiminde olduğu hipotezi test edilmiştir. Ankara İli Polatlı İlçesi'nde alım-satımı yapılmış 127 adet parselin malik ve kullanıcıları ile yüzyüze görüşme ve anket ile toplanan veriler analiz edilmiş, ilçede arazi piyasalarında geçerli kapitalizasyon oranı ve çarpan katsayıları belirlenerek, parsellerin kullanım durumuna göre gelirleri, arazi gelir ve fiyatı ile değerleri saptanmıştır. Araştırma sonucuna göre arazi değerini etkileyen faktörler; arazi piyasa değerleri bilinen parsellerin yüzölçümleri, kira bedeli, parsellerin yıllık ortalama net gelirleri, arazi nevileri, parselin Polatlı İlçe merkezine uzaklığı, arazinin köy yerleşim yerine uzaklığı, arazinin ana iletim hattına uzaklığı ve parselin bulunduğu yere en yakın yerleşim yerinin nüfusu olarak belirlenmiştir. Araştırmada arazi değerini etkileyebilecek faktörlerin etkisi (etkinin büyüklüğü ve yönü) regresyon modeli ile tahmin edilmiştir. Model sonucunda; parsel yüzölçümü 1 dekar artış gösterdiğinde arazi değerinin % 1,73 oranında, ilçe merkezine uzaklık 1 km artıkça arazi değeri % 1,90, köy yerleşim yerine uzaklık 1 km artış gösterdiği zaman arazi değeri % 6,46 ve ana ulaşım hattına uzaklık 1 km artış gösterdiği zaman arazi değeri ise % 0,71 oranında azalmakta olduğu tespit edilmiştir. Arazi gelirinde dekara düşen 100 TL'lik artışın arazi piyasa değerinde % 27,20 oranında artışa ve en yakın yerleşim yerinin nüfusunda 100 kişilik artışın ise arazi piyasa değerinde % 1,54 artışa neden olduğu saptanmıştır. Geleneksel ekonomik değerlendirme sonuçlarına göre devlet desteğinin ise arazi gelir değerinde kıraç arazilerde % 14,84 ve sulu arazilerde ise % 3,73 artışa ve prim ödemesinin arazi birim değerini kıraç arazilerde % 55,33 ve sulu arazilerde % 3,49 artırdığı ortaya konulmuştur. İnceleme sonuçlarına göre mevcut değerleme uygulamaları ile devletin tarım desteğinin arazi piyasaları ve arazi değerleri üzerindeki artırıcı etkisinin elimine edilemediği ve bu durumun özellikle kamu idarelerinde arazi edinim maliyetinin yükselmesine neden olduğu açıkça görülmektedir. Haziran 2012, 214 sayfa
Özet (Çeviri)
The objective of the research is to analyze the effects of government subsidy payments on land income and value and the hypothesis that government subsidy payments do affect land value and overall, this effect is in the form of value increase has been tested to this end. Data collected through face-to-face interviews and surveys with the owners and users of 127 parcels bought and sold in the Polatli District of Ankara Province were analyzed and the current capitalization rates and multiplier coefficients in the land markets of the district were determined to identify the incomes based on utilization status of the parcels, land incomes, prices, and values of the lands. The study results have identified the factors that affect land value as the surface areas of the parcels, of which market values are known; lease prices; average annual net incomes of the parcels; land types; distance of parcels to the Polatlı District center; distance of the land to the village settlement areas; distance of the parcel to main power transmission lines, and the population of the settlement closest to the location of the parcel. The effect of the factors (the magnitude and direction of the effect) that may influence land values have been estimated with the regression model. The Model has established that the land value drops by 1.73% when parcel surface are increases 1 decare; by 1.90% when distance to district center increases 1 km; by 6.46% when distance to village settlement area increases 1 km; and by 0.71% when distance to main power transmission lines increases 1 km. It has been determined that a TL 100 increase per decare in land income leads to a 27.20% increase in market value of the land and an increase of 100 persons in the population of the closest settlement area causes a 1.54% increase in market value of the land. According to the results of traditional economic evaluation, government subsidies lead to an increase in land income value of 14.84% in non-irrigated lands and of 3.73% in irrigated lands whereas payment of premiums increases land unit values by 55.33% in non-irrigated lands and by 3.49% in irrigated lands. The results of the investigation obviously show that the current valuation practices fail to eliminate the increasing effect of agricultural subsidies of the government on land markets and land values and that this situation leads to increases in land acquisition costs particularly of public administrations. June 2012, 214 pages