Histeroskopi ve operatif çıkarılan endometrial poliplerin klinik ve immünohistokimyasal değerlendirilmesi: Lif, aromataz, cox2 ekspresyonlarının prognostik önemi
A clinical and immunohistochemical assessment of histeroscopically and operatively resected endometrial polyps: prognostic importance of lif, aromatase, cox-2 expressions
  1. Tez No: 452754
  2. Yazar: YUNUS ÇAVUŞ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET GÜNEY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Endometrial polyp, Leukemia Inhibiting Factor, Aromatase, Cyclooxygenase-2, Histeroscopy
  7. Yıl: 2010
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 90
Özet
ÖZETHisteroskopik ve Operatif Çıkarılan Endometrial Poliplerin Klinik ve İmmünohistokimyasal Değerlendirilmesi: LIF, Aromataz, COX-2 Ekspresyonlarının Prognostik ÖnemiEndometrial polipler; epitelle kaplı endometrial dokunun fazla büyümesi sonucu oluşurlar. Genel kadın populasyonundaki endometrial polip prevelansı %25 olarak bildirilmektedir. Hastalarda anormal vajinal kanama, infertilite ve spontan düşüğe neden olabilirler. Polip patogenezindeki hormonal faktörler, hipertansiyon ve obezite risk faktörleri arasında yer almaktadırlar. Endometrial polip gelişimi sırasında belirgin değişkenlik gösteren proteinlerin tanımlanması, endometrial polip patofizyolojisinin anlaşılmasında ve etkilerini önleyici stratejilerin geliştirilmesinde yardımcı olabilir. Endometrial poliplerde aromataz, COX-2 ve LIF ekspresyonunu araştıran az sayıda çaılşma bulunmaktadır. Bu çalışmada 20 normal sekretuar endometrium olgusu, 28 infertil olgu ve 25 perimanpoz olgusundan alınan endometrial polipte CytoCrome P450 (sc-20772 Rabbit Polyclonal Santa Cruz Biotechnology. USA), LIF (sc-1336 goat polyclonal Santa Cruz Biotechnology, USA) ve COX-2 (Clonu SP 21-RM-9121-S1 Labvision, USA) antikorları kullanılmıştır. Aromataz ve COX-2 için %0-4 arası boyanmaya 0 ile, %5-29 arasındaki hücresel boyanmaya 1-3 arasında skorlanmış, %30-59 arasındaki hücresel boyanma 4-6 arasında skorlanmış ve %60-100 arasındaki hücresel boyanma 7-9 arasında skorlanmıştır. LIF için hem stroma hem glanduler epitelyumda boyanma olmaması 0 ile skorlanmış, %1-30 hücre boyanması 1, %31-60 arasındaki hücresel boyanma 2 ile skorlanmış, %61-100 arasındaki hücresel boyanma 3 ile skorlanmıştır. Boyanma özelliklerine göre gruplar arası karşılaştırma yapıldığında; glandüler LIF ekspresyonu açısından sekretuar endometrium grubuna göre infertil hasta grubunda ekspresyon daha yüksek bulunmuştur (p= 0.009). Perimenapozal hasta grubu ile sekretuar endometrium grubunun karşılaştırmasında da perimenapozal grupta istatistiksel olarak anlamlı glandüler LIF ekspresyonu görülmüştür (p= 0,037). İnfertil hasta grubu ile sekretuar endeomtrium gruplarının stromal düzeydeki COX-2 ekspresyonları karşılaştırıldığında infertil hasta grubundaki COX-2 ekspresyonunun daha yüksek olduğu bulunmuştur. (p=0.004).
Özet (Çeviri)
SUMMARYA CLINICAL AND IMMUNOHISTOCHEMICAL ASSESSMENT OF HISTEROSCOPICALLY AND OPERATIVELY RESECTED ENDOMETRIAL POLYPS: PROGNOSTIC IMPORTANCE OF LIF, AROMATASE, COX-2 EXPRESSIONSEndometrial polyps are generated as a result of an overgrowth in the endometrial tissue covered by epithelium. It's known that the prevalence among general women population is %25. Endometrial polyps may cause abnormal vaginal bleeding, infertility and spontaneous abortion. Pathogenesis for polyps include hormonal factors, hypertension and obesity. Identification of the proteins that show evident variations during the development of endometrial polyps might provide a better understanding of the pathophysiology and result in improved strategies which would be protective against endometrial polyp-induced effects. There are very few studies investigating aromatase, COX-2 and LIF expressions in endometrial polyps. In this study, we utilized COX-2 (Clonu SP 21-RM-9121-S1 Labvision, USA), LIF (sc-1336 goat polyclonal Santa Cruz Biotechnology, USA), CytoCrome P450 (sc-20772 Rabbit Polyclonal Santa Cruz Biotechnology. USA) antibodies obtained from 25 perimenoupausal, 28 fertile and 20 normal secretory phase endometrium cases. Staining for aromatase and COX-2 was scored as 0 for %0-4 cellular staining; from 1 to 3 for %5-29 cellular staining; from 4 to 6 for %30-59 cellular staining and from 7 to 9 for %60-100 cellular staining. Absence of staining both in storm and in glandular epithelium was scored as 0 for LIF; %1-30 cellular staining scored as 1, %31-60 cellular staining as 2 and %61-100 cellular staining as 3. Comparing all groups according to their staining features; infertile patients' group found to have a higher levels of LIF expression than that found for secretory endometrium group (P= 0.009). Also perimenopausal group had statistically significant glandular LIF expression compared to secretory endometrium group (P = 0.037). COX-2 expression in stromal levels was found to be higher in infertile patients' group than it was in secretory endometrium group (P = 0.004). As to aromatase group, aromatase expression levels in secretory endometrium were found to be high both in infertile patients' group, and in perimenoupausal group (P = 0.002, p < 0.001; respectively).