Deneysel tıkanma sarılığı oluşturan ratlarda gelişen oksidatif stresin değerlendirilmesinde iskemik modifiye albuminin rolü ve oluşan barsak mukozası değişiklikleri üzerine resveratrolün etkisi
Experimental obstructive jaundice growing rats involving the role of oxidative stress evaluation of ischemic modified albumin and intestinal mucosa of changes on the effect of resveratrol
- Tez No: 452782
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDEM OKAY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Genel Cerrahi, General Surgery
- Anahtar Kelimeler: Tıkanma ikteri, resveratrol, İMA, intestinal inflamasyon, Obstructive jaundice, resveratrol, ischemia modified albumin, intestinal inflammation
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Genel Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 58
Özet
Amaç: Daha önce oksidatif hasarı önleyici etkileri bilinen resveratrolün tıkanma ikterinde barsaklar üzerindeki olumlu veya olumsuz etkilerini deneysel olarak araştırmak ve genel cerrahi pratiğinde kullanılabilirliğini tespit etmek. İMA değerlerinin hiperbilirubinemi ile ilişkisini ve kliniğimizde hiperbilirubineminin yarattığı oksidatif stresi İMA düzeyleri ile takip edip edemeyeceğimizi tespit etmek.Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda 24 adet 250-300 gr arası Wistar-albino cinsi ratlar kullanıldı. Ratlar rastgele 8'erli 3 gruba ayrıldı. Grup I sham-operasyonlu, grup II koledoğun kesilip bağlandığı, grup III koledoğun kesilip bağlandığı ve tedavi amacıyla 14 gün süre ile günde 1 kez intraperitoneal 10 mg/kg resveratrol verilen grup olarak belirlendi. Kolestaz koledoğun iki kez bağlanması ile sağlandı. 14. gün sonunda ratlar yüksek doz anestezik madde verilerek sakrifiye edildi. Kardiak ponksiyon ile kan alındı ve Bilirubin, AST, ALT, TNF-alfa, IL-6 ve İMA değerleri bakıldı. Ratların ince barsak örnekleri incelenmek üzere patolojiye gönderildi.Bulgular: Resveratrol verilen grupta incelenen doku örneklerinin, sadece koledok ligasyonu yapılan gruba göre anlamlı derecede korunmuş olduğu gözlendi. İMA değerlerinin tıkanma sarılığında arttığı ve resveratrol vererek İMA değerlerini normal değere yaklaştığını gördük. Resveratrolün TNF-alfa ve IL-6'ı baskıladığını ama TNF-alfa'yı IL-6 dan daha çok baskıladığını gözlemledik. Bilirubin, AST ve ALT değerleri resveratrol verilen grupta daha düşük saptandı.Çıkarımlar: Resveratrol, tıkanma ikterinde meydana gelen oksidatif stresten organizmayı koruyucu etkiye sahiptir. İMA değeri de hiperbilirubinemide artmaktadır. Tıkanma sarılığı ile gelen hastalarda resveratrol kullanarak organizmadaki artmış bilirubinin dokuya verdiği zararı azaltabiliriz. Aynı ölçüde İMA değeri ile tedavinin etkinliğini ve hiperbilirubineminin organizmaya verdiği hasarın farkına varabiliriz.
Özet (Çeviri)
Type of study: Animal experimentAim: To research the positive or negative effects of resveratrol on intestine in obstructive jaundice which is previously known preventive effects on oxidative damage and to determine the availability of general surgical practice. To identify the relationship between IMA values and hyperbilirubinemia, and possibility of following the oxidative stress created by hyperbilirubinemia by IMA levels in our clinic.Methods and Materials: In our study we used 24 Wistar-albino rat between 250-300 gr. These rats were divided randomly and egualy into 3 groups. We determined groups as; first group underwent sham operation, in second group that their common bile duct were cuted and binded, in third group their common bile duct were cuted ,binded and once a day we gave them intraperitoneally 10 mg / kg resveratrol for 14 days for treatment. Cholestasis was achieved by the binding the common bile duct for two times. At the end of 14th day, rats were sacrificed by giving a high dose of anesthetic agent. Blood sample was taken by cardiac puncture, and serum bilirubin, AST, ALT, TNF-alpha, IL-6 and IMA values were measured in that sample . Small intestine and cecum samples of these rats were sent to pathology to examine themResults: When we examined the tissue samples, we observed that the group which had been given resveratrol, were found to be significantly preserved than the group which had been done only common bile duct ligation . IMA values increased in obstructive icterus and by giving resveratrol IMA values approaching the normal value. Resveratrol suppresses TNF-alpha and IL-6, but TNF-alpha is suppressed more than IL-6 . Bilirubin, AST and ALT values were lower in the group receiving treatment.Conclusions: Resveratrol, has a protective effect against the oxidative stress occurring in obstructive jaundice. İn hyperbilirubinemia, IMA values also increases . Using the resveratrol in patients presenting with obstructive jaundice , we can reduce the tissue damage caused by elevated bilirubin. Also we can notice the effectiveness of treatment and the damage of hyperbilirubinemia to the organısm by value of İMA.