Ülseratif kolit hastalarındaki sürveyans çalışmalarına fıce (Fujınon ıntellıgent chromo endoscopy) endoskopinin katkısı
Fice (Fujinon intelligent chromo endoscopy) contrubution to surveillance in ulcerative colitis patients
  1. Tez No: 452788
  2. Yazar: YILDIRAY TOPÇU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SADETTİN HÜLAGÜ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Gastroenteroloji, Gastroenterology
  6. Anahtar Kelimeler: Ülseratif kolit hastalığı, FICE endoskopi, Ulcerative colitis disease, FICE endoscopy
  7. Yıl: 2011
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çalışma Biçimi: Gözlemsel çalı?maAmaç: Uzun süreli ülseratif kolit (ÜK) hastalarına artmı? kolon kanseri riski nedeniyle kolonoskopik taramalar önerilmektedir. Sürveyans çalı?ması olarak adlandırılan bu tarama programlarında görünen lezyonlardan alınacak biyopsilere ek olarak, gözden kaçması muhtemel düz ve yüzeyden çökük lezyonlar için kolonun normal görünen her 10 cm'inde bir 2-4 adet random biyopsi alınması önerilmektedir. Bu çalı?mada uzun süreli ÜK'li hastalarda, displazi veya kanser tanısında konvansiyonel kolonoskopiye ek olarak F?CE kolonoskopinin katkısı ara?tırılmı?tır.Gereç ve Yöntem: Bu çalı?maya; ?ubat 2009 ile mayıs 2011 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Gastroenteroloji polikliniğine ba?vuran, klinik olarak remisyonda olduğu kabul edilen, 10 yılın üstünde distal tutulumlu veya yedi yılın üstünde ekstensif tutulumlu 20 ÜK hastası alındı. Çalı?mada kullanılan kolonoskop WLE yanında hem F?CE hem de magnifikasyon özelliklerine sahiptir. Klinik olarak remisyonda kabul edilen 20 hasta öncelikle WLE ile incelendi. Endoskopik olarak remisyonda olmayan 6 hasta çalı?madan çıkarıldı. WLE ile ilk inceleme sırasında bir lezyon tespit edilirse, lezyon magnifiye edilerek target biyopsi alındı. Sonrasında aynı kolonoskopi seansında incelenen alanlar kolonoskopa F?CE özelliği eklenerek tekrar incelendi. Bu teknik ile de bir lezyon tespit edilmesi halinde, lezyon magnifiye edilerek target biyopsi alındı. Kolonoskopun magnifiye özelliği hem WLE ile ilk inceleme sırasında hem de F?CE ile ikinci inceleme sırasında kullanıldığı için çalı?ma sonuçlarını etkilemedi. Magnifiye özellik sadece tespit edilen lezyonun patern yapısını belirlemede kullanıldı. Son olarak kolondan 10 cm'de bir dört ayrı kadrandan random biyopsiler alınarak i?leme son verildi.Bulgular: Çalı?mamızda toplam be? adet displazi içeren hasta saptandı. F?CE inceleme öncesi WLE ile bir adet hasta, F?CE kolonoskopik inceleme ile iki hasta ve random biyopsiler ile iki displazi içeren hasta tespit edildi. Çalı?mamızda F?CE kolonoskopinin duyarlılığı %40 ve özgüllüğü %56 olarak bulundu. F?CE kolonoskopi sürveyans çalı?masına eklendiğinde, yakalama oranında artı? olmasına rağmen (3 hastadan 5 hastaya), bu artı? istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (p=0,5).iiiÇıkarımlar: F?CE kolonoskopi tekniğinin, sürveyans çalı?masında önerilen random biyopsiler ile aynı sayıda displazi içeren ek hasta yakaladığı görülmektedir. Bu artı?ın istatistiksel olarak anlamlı olmamasının nedeni, çalı?mamıza alınan hasta sayısının az olması olarak dü?ünüyoruz. Ayrıca displazik lezyon içeren 5 hastadan ancak bir tanesi WLE ile yapılan normal incelemede yakalanabilmi?tir. Diğer 4 hasta ancak random biyopsiler ve F?CE kolonoskopi ile yakalanabilmi?tir. Bu da bize uzun süreli hastalığa sahip ÜK hastalarına sürveyans çalı?ması yapılmasının önemini ve eğer imkan varsa yeni geli?tirilen görüntüleme tekniklerinin kullanılmasının faydalı olacağını dü?ündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Type of study: An observational studyAim: Patients with long-standing ulcerative colitis are at increased risk of colorectal carcinoma. It is recommended such patients should have surveillance colonoscopy. Two to four random biopsy specimens, every 10 cm, should be taken from the entire colon, with additional samples of suspicious areas which is flat and slightly hollow in surveillance study programmes. In this study, we investigated the contribution of a combination of conventional colonoscopy and FICE magnifying colonoscopy in diagnosis of dysplasia and cancer in patients with long-standing ulcerative colitis.Methods: Among 20 patients in clinical remission who have distal disease over 10 years or extensive disease over 7 years were enrolled in the study from gastroenterology outpatient clinic at Medicine faculty of Kocaeli University between 2009 and 2011. During study, a colonoscopy with FICE and WLE was used. Twenty patients in clinical remission was examined with WLE first. 6 patients who were not in endoscopic remission were excluded from the study. Target biopsies were obtained from suspicious lesion which seen with WLE after magnification of the lesion. Then, examined areas was analyzed with the addition of FICE colonoscopy in the same colonoscopy session and in addition to target biopsies other target biopsies were obtained from suspicious lesion after magnification of the lesion. Magnifying colonoscope was used with WLE in first examinaton and FICE in second examination so study results were not affected. Magnification only was used to detect of the pattern of lesion.Finally, four-quadrant random biopsies were taken every 10 cm of colon and operation was finished.Results: In this study, dysplasia were detected in five patients. One dysplasia was detected by WLE before FICE analyzing, two dysplasia was detected by FICE colonoscopy and two dysplasia was detected by random biopsies. The sensitivity and specificity of magnifying colonoscopy were, respectively, 40% and 56%. The increase in rate of dysplasia diagnosis by three to five patient did not reach statistical significance with combination FICE colonoscopy to surveillance study (p=0.5).vConclusion: Detection rates for dysplasia with FICE colonoscopy technigue were same as random biopsies which were recommended in surveillance study. This increase did not reach statistical significance most likely due to the small number of patients. However, WLE detected one patient with dysplasia, random biopsies and FICE colonoscopy detected four patients with dysplasia. This data reveals the importance of surveillance study in long-standing ulcerative colitis patients and use of new imaging techniques may be helpful, it should be considered.