Çocuk yoğun bakım ünitesi'nde yatan sepsis tanısı almış hastaların kan kültürlerinde izole edilen mikroorganizmalar ve antibiyotik duyarlılıkları
Microorganism isolated in blood cultures of patients with sepsis in pediatric intensive care unit and their susceptibility to antibiotics
- Tez No: 452817
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AYFER GÖZÜ PİRİNÇÇİOĞLU
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kan kültürü, antibiyotik duyarlılığı, çocuk, Blood cultures, antibiotic susceptibility, children
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 86
Özet
Sepsis, ciddi infeksiyon ile infeksiyona sistemik yanıtın geliştiği klinik bir durumdur. Sepsis mortalitesi yüksek bir hastalıktır ve tedavide temel iki basamak, antimikrobial tedavi ile destek tedavisidir. Sepsis mortalite ve morbiditesinde son yıllarda sağlanan azalmanın temel nedeni erken tanı olanaklarının artması, erken tedavi başlanması ve destek tedavisindeki gelişmelerdir. Uygun ve erken dönemde başlanmış antimikrobial tedavi alan hastalarda mortalite ve morbidite daha düşüktür.Bu çalışmadaki amacımız çocuk yoğun bakım ünitemizde yatan sepsisli hastalarda bakteriyemi sıklığının saptanması, etken patojenlerin ve antibiyotik duyarlılık paternlerinin belirlenmesidir.Ocak 2011-Nisan 2012 tarihleri arasında Dicle Üniversitesi Çocuk Hastanesi Çocuk Yoğun Bakım Ünitesi'nde yatan sepsis tanısı almış 104 hastaya ait dosya kayıtları ve kan kültürü sonuçları retrospektif olarak incelendi. İkiyüz altmışdokuz kan kültürü örneğinden 42 (%15.61)'sinde üreme tespit edildi. Üreme tespit edilenlerin 25'inde (%59.5) gram pozitif bakteriler ve 15'inde (% 35.7) gram negatif bakteriler ve iki örnekte Candida spp. üremesi saptandı. İzole edilen 42 mikroorganizmanın 22'si (%52.4) koagülaz negatif stafilokok (KNS) olarak bulunmuş olup, en fazla bu bakteri izole edilmiştir. Koagülaz negatif stafilokoklarda metisilin ve sefazolin direnci %100 olarak bulundu. Staphylococcus aureus'larda ise metisilin direnci %66.7 olarak bulundu. Stafilokoklarda vankomisin ve linezolid direnci saptanmadı. Pseudomonaslarda amikasin ve piperasilin/tazobaktam duyarlılığı karbapenemlerden daha yüksek bulundu. Üç hastadan izole edilen Acinetobacter suşlarında sadece kolistin duyarlılığı saptandı.Sonuç olarak antibiyotik direnci sıklıkla izole edilen patojen bakterilerde yüksek oranlarda bulundu. Bu sonuçlar sepsisin ampirik antibiyotik tedavisinin belirlenmesinde her birimin kendi lokal verilerini dikkate alarak seçimini yapmasının önemli rolüne dikkat çekmektedir.
Özet (Çeviri)
Sepsis is a clinical syndrome that complicates severe infection and represents the systemic response to the infection. Sepsis is a disease with a very high mortality. Antimicrobial treatment and the supportive care are the two main components of sepsis treatment. The major factors of the decrease in mortality and morbidity of sepsis in recent years are the availability of early diagnostic tools, early treatment and advances in supportive care. The mortality and morbidity is significantly less in patients who received appropriate treatment at early stages of the disease.The aim of this study is to evaluate the prevelance of bacteremia, the pathogen agents and their antibiotic susceptibility patterns.The medical records and blood culture results of patients with sepsis whom internalized in Dicle University Children Hospital Intensive Care Unit from January 2011 to April 2012 were studied retrospectively. Bacteria strains were isolated in 42 (15.61 %) of 269 cultures. Among the 42 strains isolated, 25 of them (59.5 %) were Gram-positive, 15 of them (35.7 %) Gram-negative bacterias and two of them were Candida species. The isolated 22 microorganisms in 42 isolates, was coagulase negative staphylococci which was the most frequent isolated bacteria. The resistance against methicilin and cefazolin was found as 100 % in coagulase negative staphylococci . Whereas resistance aganist methicilin in S. aureus were 66.7 %. Staphlycocci did not show resistance to vancomycin and linezolid. Amikacin and piperacillin/tazobactam were found more sensitive than carbapenems in Pseudomonas. The Acinetobacter strains in three patients only show susceptibility to colistin.Antibiotic resistance was found frequently in most commonly isolated pathogens. These results highlight the important role of the local data of each unit in guiding empiric antibiotic treatment of sepsis.