Metastatik kolorektal kanserli hastalarda k-ras mutasyonu ile hastalık seyri ve standart tedavi yanıtı arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the association between k-ras mutation and disease prognosis and response to standart treatment i̇n patients with metastatic colorectal cancer
  1. Tez No: 452905
  2. Yazar: SÜLEYMAN TEMİZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KAZIM UYGUN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Oncology
  6. Anahtar Kelimeler: K-ras mutasyon, prediktif değer, tedavi, yanıt, K-Ras mutation, predictive value, treatment, responce
  7. Yıl: 2012
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 79
Özet
Metastatik Kolorektal Kanserli Hastalarda K-Ras Mutasyonu İle Hastalık Seyri ve Standart Tedavi Yanıtı Arasındaki İlişkinin DeğerlendirilmesiAmaç: K-Ras mutasyonu kolorektal kanserli hastaların yaklaşık %20-40'ında saptanmaktadır. Kolorektal kanserlerde K-ras mutasyon durumu ile tedavi yanıtı arasında anlamlı ilişki vardır. Bu ilişki EGRF reseptör inhibitörü olan setüksimab için gösterilmiştir. Bu çalışmada K-ras mutasyonu ile standart tedavi yanıtı arasında ilişkinin durumunu belirlemeyi hedefledik.Metod: Çalışmaya K-ras mutasyonu bakılmış olan metastatik ve/veya lokal nüksü olan hastalar dahil edildi. Hastalar K-ras mutasyonu negatif ve pozitif olmak üzere iki gruba ayrıldı. Bu iki grup arasındaki demografik ve klinik özellikler, standart tedavi yanıtı ve hastalık seyri arasındaki ilişki değerlendirildi.Bulgular: Her iki grup arasında demografik ve klinik özellikler benzer bulundu. K-ras pozitif hastalarda yaygın metastaz görülme sıklığı artmıştı. K-ras negatif hastalar Xeliri-b tedavisi ile belirgin fayda görürken, K-ras pozitif hastalarda Xelox-b ve Folfiri-b daha etkili bulundu. K-ras negatif hastalarda standart tedavi ile PS ve OS, K-ras pozitif hastalara göre anlamlı olarak uzun bulundu. Tedaviye bağlı tüm yan etkiler benzer iken, K-ras pozitif hastalarda grade 3-4 ciddi yan etkiler daha fazla görüldü. Karın ağrısı ve kilo kaybı anlamlı olarak K-ras pozitif hastalarda daha fazla saptandı. Kolorektal kanserli genç hastaların seyri ve prognozu yaşlı hastalar ile benzer bulundu. Setüksimab, K-ras negatif hastalarda etkili bulunurken, K-ras pozitif hastalarda etkisiz bulundu. Setüksimab kullanımı ile döküntü gelişen hastalarda tedavi yanıtı, hastalık seyri, PS ve OS daha iyi bulundu.Sonuç: K-ras mutasyonu standart tedavi yanıtı için prediktif, hastalık seyri için prognostik faktör olarak tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of the association between K-ras mutation and disease prognosis and response to standard treatment in patients with metastatic colorectal cancerAim: K-ras mutation is present in 20-40% of patients with colorectal cancer. There is a significant association between status of K-ras mutation and response to treatment. This association has been demonstrated for an epidermal growth factor receptor inhibitor, cetuximab. In this study we aimed to evaluate the relationship between K-ras mutation and standart treatment.Method: Patients with metastatic colorectal cancer and/or local recurrence, and for whom K-ras mutation was evaluated before, were included in the study. Patients were stratified by presence and absence of K-ras mutation. Demografic and clinical characteristics, response to standard treatment and association with disease prognosis were compared between these two groups.Results: Demographic and clinical characteristics were similar in two groups. Frequency of widespread metastasis was higher in patients with K-ras mutation. K-ras negative patients had significant advantage of Xeliri-b treatment whereas Xelox-b and Folfiri-b treatment was more effective in K-ras positive patients. With standard treatment disease free survival and overall survival were significantly higher in K-ras negative patients compared to K-ras positive patients. Although all side effects due to the treatment were similar, grade 3-4 sever adverse effects were higher in K-ras positive patients. Abdominal pain and weight loss were more frequent in K-ras positive patients. Prognosis and disease course of younger patients with colorectal cancer were similar with older patients. Cetuximab was effevtive in K-ras negative patients, whereas it was ineffective in K-ras positive patients. In patients who developed rash with cetuximab; response to treatment, disease prognosis, disease free survival and overall survival were better.Conclusion: K-ras mutation is a predictive factor for response to treatment and a prognostic factor for the progress of the disease.