Vergi kaçakçılığı suçunda fail
The perpetrator in crime of the tax evasion
- Tez No: 453014
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NEBAHAT KAYAER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Maliye, Law, Finance
- Anahtar Kelimeler: Vergi, Vergi Kaçakçılığı, Suç, Vergi Kaçakçılığı Suçu, Fail, Faillik, Tax, Tax Evasion, Crime, Tax Evasion Crime, Perpetrator, Perpetration
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Maliye ve Mali Yönetim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 141
Özet
Vergi devletin vazgeçilmez gelir kaynaklarından biridir. Devlet, vergileri zamanında ve eksiksiz toplamak adına birtakım yaptırımlar uygular. Çünkü zamanında ve adil biçimde toplanamayan vergiler hem ülke ekonomisini hem de toplumun adalet duygusunu derinden etkilemektedir. Bu bağlamda vergi kaçakçılığı suçunu işleyen gerçek veya tüzel kişilerin belirlenmesi kaçakçılık suçunun yaptırımının uygulanması açısından oldukça önemlidir. Vergi kaçakçılığı suçlarında failin belirlenmesi tüzel kişilere nispeten gerçek kişiler açısından daha kolaydır. Zira tüzel kişilerin birden fazla kanuni temsilcisi olduğunda failin belirlenmesi daha da güçleşmektedir. Bu çalışmada vergi kaçakçılığı suçunda fail incelemesi yapılırken öncelikle vergi ile ilgili kavramlar açıklanmaya çalışılmış sonrasında vergi kaçakçılığı suçları ve bu suçların unsurlarına ilişkin detaylı bilgi verilmiştir. Son bölümde ise konumuzun nüvesini oluşturan vergi kaçakçılığı suçunda failin belirlenmesi yönünde bir inceleme yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
Tax is one of the indispensable income sources of states.In the name of state collecting-same sanctions apply. Because the tax not colected in a timely and fair manner, it affects both the country's economy and the sense of community justice in this context, the tax authorites of real persons or legal entities and the enforcement of the crime of smuggling is very important. Determination of the perpetrator of tax evasion crimes relative easier for legal persons than real persons. Because it is more difficult to determine the perpetrator when legal entities are more than one legal representative. In this study, when the perpetrator is investigated for the tax evasion crime, firstly the tax related concepts cletailed information on tax evasion crimes and the elements of these crimes.In the last section an investigation has been carried out in the direction of determining the perpetration in the case of the tax evasion crime.