Havacılık ulaşımında niş pazarlama stratejilerinin kullanılması: PANJET (Pan Aviation) örneği
Used of niche marketing strategies in aviation transportation: The case of PANJET (Pan Aviation)
- Tez No: 453019
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ELİF DENİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Niş Pazarlama, Havacılık, Ulaşım, Strateji, Planlama, Niche Marketing, Aviation, Transportation, Strategy, Planning
- Yıl: 2017
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 228
Özet
İkinci Dünya savaşından sonra işletmeler, tüketici istek ve ihtiyaçlarının değişkenlik göstermesi ile yeni pazarlar bulma konusunda güçlük çekmişler, farklı pazarlama stratejileri bulmaya çalışmışlardır. Geliştirilen bu pazarlama stratejilerinden biriside niş pazarlamadır. Niş pazarlamanın temel amacı, müşterilerinin istek ve ihtiyaçlarını doğru bir şekilde anlamak ve karşılamak, ayrıca uzun vadeli ve güçlü müşteri ilişkileri geliştirmektir. Bununla beraber niş pazarlama işletmelere rekabetten kaçınmak ve yüksek karlılık fırsatları sunmaktadır. Bu bağlamda niş pazarlama stratejileri, her geçen gün daha da önem kazanmaktadır. Niş pazarlama stratejisinde, işletmenin belirlemiş olduğu hedef kitleye farklılaştırılmış bir pazar karması ile ulaşılması gerekmektedir. Başka bir deyişle, diğer pazarlama stratejileri ile karşılaştırıldığı zaman, daha küçük tüketici gruplarını daha yüksek fiyatlar ödemeye ikna edecek doğru farklılaştırmalar yapılmalıdır. Niş pazarlama stratejisi, doğru uygulanmadığı zaman işletmeleri ciddi zararlara uğratabilirken, doğru uygulandığı takdirde ciddi kar getirisi sağlayabilmektedir. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'de bulunan iş jeti şirketlerinin niş pazarlama stratejilerini incelemektir. İş jeti şirketleri niş pazarlarda faaliyet gösteren nispeten küçük ve orta ölçekli işletmelerdir. Bundan dolayı iş jeti şirketleri rakiplerinden farklılaşmak, müşteri ilişkilerini elinde tutmak ve müşteri sadakati sağlamak için sunulan hizmetlerde niş pazarlama stratejilerine önem vermek zorundadır. Bu sebeple yapılan çalışmada, Türkiye'de faaliyet gösteren PANJET (Pan Aviation) isimli bir iş jeti firmasının yapısı incelenmiş ve yasalar çerçevesinde gerçekleştirilen çalışma şartları ortaya çıkarılmıştır. Daha sonra Türkiye iş jeti pazarı değerlendirilerek pazar yapısı hakkında bilgi sağlanmıştır. Sonrasında ise, PANJET'in niş pazarda uyguladıkları stratejiler adım adım incelenmiştir. Sonuç olarak, niş pazarlama stratejilerinin iş jeti işletmeleri için karlılık ve devamlılığı sağlayan önemli bir strateji olduğu görülmüştür. Çalışmada kalitatif araştırma yöntemlerinden vaka analizi uygulanmıştır.
Özet (Çeviri)
After the World War II, as a result of changes in consumer preferences and requests, businesses had difficulty finding new markets and they made an effort to develop, different marketing strategies. One of these developed marketing strategies name is Niche Marketing. Niche marketing's main goals are understanding and responding to the needs of the target consumers and will be able to establish strong and long term customer relationships. On the other hand, two main advantages of a niche marketing are avoiding from competition and ensuring high profitability. In this case, Niche Marketing Strategies are getting more importance every day. When using niche marketing strategy, the target group is approached with a differentiated marketing mix. That is, when compared with other marketing strategies, differentiation must be done correctly to convince smaller consumer groups to pay more money. Sometimes this strategy is very profitable but when it is not applied correctly, it must be dangerous for firms. The aim of the this study is to investigate the niche marketing strategies of business jet companies in Turkey. Business jet companies are relatively small and medium-sized businesses operating in niche markets. With this intend, business jet companies must given high attention to niche marketing strategies to differentiate from competitors, to get customer satisfaction and customer loyalty. So in this study, the structure of a business jet company (PANJET) in Turkey has been examined and legal working conditions have been revealed. Then, Turkish business jet market structure was evaluated and information about market structure was obtained. After that, the strategies of PANJET applies to niche markets have been reviewed step by step. As a result, niche market strategies seem to be an important strategy that provides profitability and continuity for business jet companies. In this study, case analysis was applied from qualitative research methods.