Yerel yönetimlerde çokkültürlülük
Multiculturalism in local government
  1. Tez No: 453036
  2. Yazar: ÖZGE HAMEŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. NAMIK KEMAL ÖZTÜRK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Kamu Yönetimi, Public Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Çokkültürlülük, Çokkültürlülük Politikaları, Yerel Yönetim, Yerel Yönetimlerde Çokkültürlülük, Multiculturalism, Multicultural Policies, Local Government, Multiculturalism in Local Governments
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 266
Özet
Bu çalışmada toplumsal uyum modellerine ve farklılıkları yönetmeye alternatif bir politika olan çokkültürlülük politikasının ve çokkültürlülüğün kavramsal olarak tanımı yapılarak, kültürel çeşitliliği olan bazı devletlerin genel ülke politikası olarak benimsedikleri çokkültürlülük politikalarının, yerel düzeyde nasıl algılandığı, yerel yönetimlerinin farklılıkları bir arada yaşatmak ve yönetmek konusunda ki yaklaşımları, bu yönetimlerin farklı kültüre sahip insanların talep ve beklentilerini ne oranda karşılayabildikleri, kültürel zenginliği beslemek noktasındaki uygulamaları ele alınmıştır. Çalışmada örnek olarak incelen ülkeler ve bunların yerel yönetimleri seçilirken o yerin nüfus yoğunluğu ve yapısı, etnik, kültürel, dilsel, dinsel, yaşam tarzı seçimleri gibi konularda farklı özellikleri ve aidiyetlikleri olan grupların yoğun olarak yaşadığı yer olmaları ve bu yerlerin yerel yönetimlerinin özel olarak bu konuda çalışmalar yapılıyor olması gibi çeşitli kriterler göz önüne alınmıştır. Çokkültürlülük üzerine yapılan çalışmalar ve uygulamalar ilgili yerel yönetimlerin web siteleri üzerinden araştırılmıştır. 1971 yılında çokkültürlülük ile ilgili ilk yasal düzenlemeyi yapan Kanada'nın, çokkültürlülüğün önemli bir örneği olan Avustralya'nın ve Amerika Birleşik Devletleri'nin yerel yönetimlerinin yaklaşım ve uygulamalarına bakılarak konu çeşitli örnekler üzerinden incelenmiştir. Yine Avrupa Yerel Yönetimler özerklik Şartı çerçevesinde sözleşmeyi imzalayan Türkiye'nin ve Avrupa Birliği'ne üye bazı devletlerin yerel yönetimlerinin konuyla ilgili yaklaşımları yerel özerklik,bölgesel yönetim, yerellik (subsidiarity) ilkesi gibi kavramlarla ele alınmıştır.
Özet (Çeviri)
This study refers to the definition of multiculturalismpolicy in the conceptual framework, an alternative policy for social harmony models and managing the differences andmulticulturalism; how the multicultural policies adopted as a country policy by some states which have cultural diversity have been perceived at the local level; the local governments'approaches in maintaining co-existence and managing the diversity; at which level these governments could meet the demands and expectations of the multicultural society and the practices of these governments upon boosting the cultural wealth. Throughout the process of determining the countries and their local governments to be investigated, a variety of criteria have been considered such as population density and structure of the area, being a place at which the groups co-exist who have different ethnical, cultural, linguistic, religious and life style preferences, distinctive features and belongingnesses and the fact that the local governments of these places have been carrying out studies especially on this subject. The studies and practises on multiculturalism have been researched on the websites of the relevant local governments. The subject has been investigated through various examples and researches on approaches and practises of“Canada”, the first country which makes legal regulation on multiculturalism in 1971;“Australia”, a leading representative of multiculturalism,“the United States of America”and their local governments. The approaches of Turkey and some EU member states' local governments which have signed the agreement within the framework of European Charter of Local Self-Government have been discussed through the concepts such as local self-government, local government and subsidiarity.