Aqua-pilates egzersizlerinin genç kadınlarda bazı fiziksel uygunluk unsurlarına etkisinin araştırılması
The effects of aqua-pilates exercises on some physical fitness parameters of young women
  1. Tez No: 453049
  2. Yazar: RABİA ÖZCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. GÖNÜL BABAYİĞİT İREZ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Fizyoloji, Spor, Physiology, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Pilates, Aqua Pilates, Derin Su Egzersizleri, Fiziksel Uygunluk, Pilates, Aqua Pilates, Deep Water Exercises, Physical Fitness
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Rekreasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bu araştırma 12 haftalık aqua-pilates egzersizlerinin üniversiteli genç kadınlarda vücut ağırlığı (kg), vücut kütle indeksi (VKİ), vücut yağ yüzdesi (%), esneklik, dinamik denge, kas kuvveti, ve vital kapasiteye (FVC-VC) etkisinin araştırılması amacıyla yapılmıştır. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi'nde öğrenim gören 60 genç kadın çalışmaya gönüllü olarak katılmışlardır. Katılımcılar rastgele olarak egzersiz grubu (N=30, yaş: 20,83 ± 1,44) ve kontrol grubu (N=30, yaş: 21,16 ±1,23) olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. Aqua-pilates egzersiz grubuna 12 hafta boyunca, haftada 2 gün, 60 dakika süreli egzersiz programı uygulanmıştır. Bütün katılımcıların vücut ağırlığı (kg), vücut kütle indeksi (VKİ), vücut yağ yüzdeleri (%), fiziksel uygunluk testleri (esneklik, dinamik denge, kas kuvveti) ve vital kapasiteleri (FVC-VC) ölçülmüştür. Ölçümlerden elde edilen veriler SPSS 16 paket programı ile analiz edilmiştir. Egzersiz ve kontrol grubu ön test değişkenleri arasındaki farkları hesaplamak için Bağımsız örneklemler için t testi (independent), egzersiz ve kontrol grupları öntest ve sontest değerlerini karşılaştırmak için ise bağımlı örneklemler t testi (paired) kullanılmıştır ve p değerinin 0,05'ten küçük olması durumunda anlamlı fark kabul edilmiştir. Sonuç olarak, deney grubu ön test ve son test ölçüm sonuçlarına göre vücut ağırlığı, vücut kütle indeksi, vücut yağ yüzdesi, esneklik, dinamik denge, kas kuvveti ve vital kapasite değerlerinde istatiksel olarak anlamlı farka rastlanılmıştır (p0.05).
Özet (Çeviri)
This study was aimed to investigate the effects of twelve weeks aqua-pilates exercises on body weight (kg), body mass index (BMI), body fat percent (%), flexibility, dynamic balance, muscle strength and vital capacity (FVC-VC) of young women university students. Sixty young female who were students at faculty of Sports Sciences participated to this study as voluntarily. Participants were divided randomly as exercise group (N=30, age: 20.83 ± 1.44) and control group (N=30, age: 21.16 ±1.23). All participants' body weight (kg), body mass index (BMI), body fat percentage (%), physical fitness (flexibility, dynamic balance, muscle strength), and vital capacity (VC- FVC) variables were measured. The data was analyzed by using SPSS 16 statistical program. Independent t-test was applied for identifying differences between pre-test scores of exercise and control goups. Moreover, Paired t-test was conducted to compare pre-test and post-test scores of exercise and control groups and p0.05).