Azerbaycan Cumhuriyeti'nin kurulma sürecinde Haydar Aliyev ve fikirleri (1993–2003)
Heydar Aliyev and his ideas in the establishment process of Republic of Azerbaijan (1993–2003)
  1. Tez No: 453065
  2. Yazar: SEHER YILDIZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. OKAN YEŞİLOT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyografi, Tarih, Biography, History
  6. Anahtar Kelimeler: Haydar Aliyev, Azerbaycan, Ermeni Sorunu, Türk Dünyası, Karabağ, Hazar, Türkiye, Haydar Aliyev, Azerbaijan, Armenian Question, Turkish World, Karabakh, Hazar, Turkey
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Marmara Üniversitesi
  10. Enstitü: Türkiyat Araştırmaları Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Türk Tarihi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Genel Türk Tarihi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
SSCB'nin dağılması her ne kadar beklenen bir gelişme olsa da hem dünya hem de birlik cumhuriyetleri dağılmaya hazırlıksız yakalanmıştı. Birlik cumhuriyetlerinden olan Azerbaycan'da da süreç oldukça zorlu geçmişti. Bağımsızlık döneminde Haydar Aliyev'e kadar geçen dönemde Azerbaycan'da pek çok gelişme yaşanmıştır. Bu karışık dönemde ülke iç savaşın eşiğine gelmiş ve Ermeniler Azerbaycan topraklarını ele geçirerek ilerlemeye devam etmişlerdir. Deneyimli bir politikacı olan Aliyev, halkın ve iktidarın talebiyle Bakü'ye gelmiş, ardından devlet başkanı seçilmiştir. Aliyev dönemi, Azerbaycan için birçok gelişmenin yaşandığı bir dönem olmuştur. Öncelikle iç savaş engellenerek, Ermenilerle ateşkes yapılmıştır. Deneyimli bir politikacı olan Aliyev, SSCB dönemindeki iktidarı ve komünist geçmişi nedeniyle merak edilen bir isimdir. Bu çalışmanın amacı; Aliyev'in hayatını ve fikirlerini kendi konuşmalarına dayanarak açıklamaktır. Aliyev'in çeşitli törenlerde, basın toplantılarında vs. yaptığı konuşmalar incelenerek Türk Dünyası, Türkiye, İslam vb. başlıklar altında toplanmış ve incelenmeye çalışılmıştır.
Özet (Çeviri)
Eventhough the dissolution of the USSR is an expected development, both the world and republics in the union have been caught unprepared to the dissolution. In Azerbaijan, one of the republics of the Union, the process was also quite challenging. Many events took place in Azerbaijan during the period of independence until the time of Haydar Aliyev. In this chaotic period, the country came on the edge of civil war, and the Armenians continued to conquer Azerbaijani lands. Aliyev, an experienced politician, came to Baku with the request of his people and government, and was elected as president. The Aliyev period has been a period of many developments for Azerbaijan. First of all, civil war was prevented and a truce was held with the Armenians. Aliyev, an experienced politician, is a wondered person because of his governance in the USSR period and his past as a communist. The purpose of this study is to explain Aliyev's life and ideas based on his own talks. Speeches of Aliyev in various ceremonies and at press conferences, etc. were collected under the headings like The Turkish world, Turkey, Islam, and tried to be examined.