The comparative roles of the European Union and the African Union in peacekeeping
Avrupa Birliği ve Afrika Birliği'nin barışı-korumadaki karşılaştırmalı rolleri
  1. Tez No: 453086
  2. Yazar: ANNE PAULE NGOH NLEM
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SİNEM AKGÜL AÇIKMEŞE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Uluslararası İlişkiler, International Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Barışı Koruma, Avrupa Birliği, Afrika Birliği, Afrika, Çatışma Çözümü, Peacekeeping, European Union, African Union, Africa, Conflict Resolution
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Kadir Has Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uluslararası İlişkiler Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 97
Özet
Barışı koruma kavramı Soğuk Savaşın sona ermesinden bu yana pek çok çalışmanın konusu olmuştur. Bu tez, Avrupa Birliği ve Afrika Birliği'nin Afrika kıtasındaki uygulamalarına dair örneklerden yola çıkarak, barışı koruma kavramı ve uygulamalarının kavramsal ve pratik düzeydeki evrimine odaklanacaktır. Bu genel kapsamda, Avrupa Birliği ve Afrika Birliği'nin Darfur, Demokratik Kongo Cumhuriyeti ve Merkezi Afrika Cumhuriyeti'nde meydana gelen çatışmalardaki karşılaştırmalı kapasiteleri ve etkinlikleri üç örnek-olay çerçevesinde incelenecektir. Barışı korumanın yalnızca güç kullanımı değil, aynı zamanda diplomasi ile ilişkili olduğunu göz önünde bulundurarak, söz konusu iki örgütten hangisinin Afrika kıtasında barışı-korumada daha etkili olduğu sorusunun cevaplanması bu tezin ana temasını oluşturmaktadır. Bu çerçevede tezde, Afrika Birliği'nin, Avrupa Birliği ile kıyaslandığında barışı korumada daha az deneyime sahip bir örgüt olmasına karşın, her iki örgütün de çatışmaları sona erdirme ve önlemede çeşitli sorunlarla karşılaştıkları ve tam olarak başarı sağlayamadıkları savunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
The concept of peacekeeping has been the subject of several studies specifically since the end of the Cold War. This thesis focuses on the evolution of peacekeeping both at the conceptual and the practical level by looking at the comparative roles of the European Union (EU) and the African Union (AU) in the African continent through three case-studies in order to test the capabilities and effectiveness of the EU and the AU in dealing with conflicts in the Democratic Republic of Congo, Darfur and the Central African Republic. In this context, this thesis compares and contrasts the effectiveness of these two institutions in peacekeeping; bearing in mind the fact that peacekeeping is also about diplomacy and it must not always be about the use of force. Accordingly, this thesis argues that although the AU is younger and has less experience in peacekeeping when compared to the EU, both institutions which are considered not to be entirely successful in their peacekeeping functions face several challenges in ending the current conflicts and preventing further ones.