Spor pazarlaması kapsamında Irak spor kulüplerinin geliştirilmesi üzerine bir araştırma
A study on the development of Iraqi sports clubs in terms of sports marketing
  1. Tez No: 453179
  2. Yazar: JATEEN RAOOF MAHMOOD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. A. HÜSREV EROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Spor Pazarlaması, Spor Endüstrisi, Irak Spor Kulüpleri, Sports marketing, sports industry, Iraqi sports clubs
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
Günümüz dünyasında her şey gelişim ve değişim göstermektedir, Spor endüstrisi son yıllarda oldukça hızlı bir şekilde büyümekte ve aynı zamanda her alanda çeşitlenmektedir. Sadece spor faaliyetleri değil spor ürünleri ve insanlarında katılımının sağlandığı spor organizasyonları hızla artmakta ve çok fazla insanın dikkatini ve katılımını çekmektedir. Spor pazarlaması, Irak spor kulüpleri açısından yeni bir konudur. Fakat bu alandaki tüm dünyada hızlı gelişmeler Irak spor kulüpleri açısından da bu konunun önemini hızla artırmaktadır. Hem Irak Spor Kulüpleri açısından ve hem de spor ürünlerini pazarlamak isteyen işletmeler açısından önemi anlaşılmaya başlanmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde spor pazarlaması kavramı üzerinde durulmuştur. Irak spor kulüpleri açısından Spor pazarlaması gerçekliğinin öğrenilmesi ve spor performans gelişiminde spor Pazarlamasının rolünün ve öneminin anlatılması amaçlanmıştır. Çalışmanın ikinci bölümünde ise, spor endüstrisi ve spor kulüpleri araştırılmıştır. Spor endüstrisinin gelişim süreci ve spor kulüplerinin spor endüstrisindeki gelişimden etkilenme durumları, spor endüstrisinin gelişimine etki eden unsurlar anlatlmaya çalışılmıştır. Araştırma bölümünde ise iki farklı hedef kitle üzerinde çalışmalar yapılmıştır. Irak Spor Kulüpleri üzerindeki çalışma için kolayda örneklem yöntemi ile seçilen 318 katılımcıya 29 ifade ve demografik sorulardan oluşan anket formu uygulanmıştır. Sadece spor ürünlerinin ticareti ile ilgilenen işletmelerin çok bulunmaması nedeni ile ağırlıklı olarak spor ürünlerinin pazarlaması ile ilgilenen işletmelerden ve devlet işletmelerinden oluşan toplamda 156 yöneticiden bilgi alınabilmiştir. İşletme yöneticilerine uygulanan anket formunda 27 ifade ile demografik sorular bulunmaktadır. Elde edilen veriler uygun istatistiki analiz yöntemleri ile analiz edilmiştir.
Özet (Çeviri)
In today's world, everything develops and changes. In recent years, the sports industry has been growing rapidly and has also been diversified in all areas. It is not only sporting activities but also sporting goods and sporting organizations where people participate increase rapidly and it attracts the attention of a great number of people who also participate in them. Sports marketing is new to the sports clubs in Iraq. However, it rapidly gains importance for Iraqi sports clubs in line with the rapid developments in the field. Its importance has started to be understood in terms of both Iraqi sports clubs and businesses that want to market sporting goods. The study consists of three chapters. The first chapter focuses on the sports marketing concept. It aims to describe the sports marketing reality in terms of Iraqi sports clubs and the role and importance of the sports marketing in sports performance improvement. The second chapter deals with the sports industry and sports clubs. Our aim in this chapter is to identify the development process of the sports industry, the way it affects the sports clubs and the factors affecting the development of the sports industry. Two different target groups were selected for the investigation part. 318 people, selected with sampling method, participated in the study. The questionnaire comprised of 29 statements and demographic questions. Due to the fact that there are not many businesses trading sports goods, we were able to obtain data from 156 managers in businesses and state institutions mainly dealing with the trading of sporting goods. The questionnaire comprised of 29 stateme nts and demographic questions. The obtained data were analyzed using appropriate statistical analysis methods.