Hz. Ömer'in Ebû Hanîfe'nin fıkhına etkisi
The effect of Hazrat Umar on Abû Hanîfa's fiqh
  1. Tez No: 453178
  2. Yazar: MEDİNE ŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ADNAN KOŞUM
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Hukuk, Religion, Law
  6. Anahtar Kelimeler: Hz. Ömer, Ebû Hanîfe, İslâm Hukuku, Usûl, Hazrat Umar, Abû Hanîfa, Islamic Law, Method
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 88
Özet
(ŞEN, Medine, Hz. Ömer'in Ebû Hanîfe'nin Fıkhına Etkisi, Yüksek Lisans Tezi, Isparta, 2016) Hz. Peygamber (s.a.v.)'in rüyalarıyla ilmine işaret edilmiş olan Hz. Ömer (r.a.)'in ve İmam-ı Azam olarak şöhret bulan Ebû Hanîfe Nu'mân b. Sâbit b. Zûta b.Mah'ın fur'û fıkha ve fıkıh usûlüne olan katkıları, çözümsüz görünen meseleler için, Kur'an ve Sünnet ışığında akıl süzgecinden geçirip ortaya koydukları çareler takdire şayandır ve tüm Müslümanların kabulüdür. Hz. Ömer'in ve Ebû Hanîfe'nin hayatları, karakteristik özellikleri, uygulamalarında ölçü aldıkları prensipler açısından dikkat çekici bir benzerliğe sahiptir. Bu benzerliklerin paralelinde bir şey daha vardır ki o da, Ebû Hanîfe'nin ictihad sistematiğinin oluşumunda Hz. Ömer'in mühim bir etkiye sahip olmasıdır. Usûlde, Hz. Ömer'in Ebû Hanîfe'yi etkilemesinin pek çok sebepleri vardır. Hz. Ömer'in İslâm Hukuku'nun öncülüğünü yapmış olması göz önünde bulundurularak, değerli iki fakihin özellikle hüküm istinbatındaki yöntemleri açısından aynı zemin üzerinde olmaları sadece Hz. Ömer ile değil, aynı zamanda Ebû Hanîfe ile de ilgilidir.
Özet (Çeviri)
(ŞEN, Medine, The Effect of Hazrat Umar on Abû Hanîfa's Fiqh, Master Thesis,Isparta, 2016) The contributions of Hazrat Umar (R.A) - whose wisdom was indicated in the dreams of Hazrat Muhammad (s.a.w) - and Abū Ḥanīfa Nu`mān ibn Thābit ibn Zūṭā ibn Marzubān - famous as Imām e Azam- to the branches and method of fiqh, their solutions filtered through the mind in the light of Qur'an and Sunnah to the seemingly unsoluble problems are praiseworthy and they are accepted by all Muslims. It is observed that Hazrat Umar and Abū Ḥanīfa shows a remarkable resemblance in terms of their lifestyle, characteristic qualities and principles in their way of practice. In parallel to these similarities there is another issue: Hazrat Umar has a great influence on the formation of Abū Ḥanīfa's systematic of ijtihad. In practice, the fact that Hazrat Umar had influenced Abū Ḥanīfa can be based on many reasons. Considering Hazrat Umar's pioneering in the Islamic Law, the fact that two precious fiqh scholars share the same grounds especially in terms of the methods of asserting judgement is not just about Hazrat Umar but also about Abū Ḥanīfa.