Gül ürünleri üreten işletmelerde birleşik mamul maliyetlerinin belirlenmesi; TMS2 ve Tek Düzen Hesap Planına göre karşılaştırılması
The classification of the united product costs at the companies which produce rose products; Comparing with the Turkish Accounting Standarts simple accounting plan
  1. Tez No: 453180
  2. Yazar: ALİ TOPRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. BURCU ASLANTAŞ ATEŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Gül, Maliyet muhasebesi, Birleşik Maliyet, Rose, Cost Accounting, Common Cost
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 94
Özet
Çalışma hayatında faaliyet gösteren işletmelerin özellikleri birbirinden farklıdır. Muhasebenin temel kavramları, ilkeleri, finansal raporlama esasları bütün işletmeler için aynı olmakla beraber, her sektörün özelliğine bağlı olarak farklı muhasebe uygulamalarının yapılması ihtiyacı da bulunmaktadır. İşletmelerin büyüklükleri, faaliyet türleri, yapıları ve üretim teknikleri birbirlerinden farklı olduğu için muhasebeden beklentiler de farklı olacaktır. Bu nedenle gül üretimi yapan işletmeler de kendi iç ve dış çevresini değerleyerek, gereksinimlere göre kendine özgü bir maliyet muhasebesi sistemi oluşturmak veya geliştirmek zorundadır. Gül bitkisinin farklı kullanım alanları vardır. Bunlardan ilki kesme gülüdür. Kesilerek toplanıp, hediyelik eşya sektöründe veya süs bitkisi olarak farklı renklerde bahçelerde hobi amacıyla yetiştirilir. Diğeri ise ana konumuzu oluşturan koku, sağlık, gıda ve kozmetik sektöründe kullanılan pembe renkli keskin kokulu yağ gülü (Rosa Damascana) dür. Dünya nüfusunun artış trendi ve tüketime verilen önem, koku ve tat sektörünün pazar payının büyümesi beklentileri daha nice yıllar gülcülüğün önünün açık olacağının göstergesidir. Bu durum gül yağı üretimi yapan işletmelerde mamul maliyetlerinin iyileştirilmesinin gereğini ortaya koymaktadır. Bu çalışmada, öncelikle Isparta ekonomisinde önemli bir yere sahip olan gülcülük anlatılmış daha sonra bir gül üretim işletmesi örneği oluşturularak, birleşik ürün maliyetleri incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
The activities of the companies in the business world is different from each other. However, the main concepts, principles, financial reports of the accounting is the same for every companies but it has some differences up to the characteristic of each companies. Since every each companies has unique principles, the anticipation of this companies from accounting department can have varieties. Because of the mentioned issue, the companies who are related to the production of rose products should focus on creating their own unique accounting systems. Rose Flower has different business area. One of them is for florist. The roses are cut sold to the people for the gift issues. There are some different colour and types of roses in one garden. The final one is Rose Damascene for flavour, fragrance and health sectors which is our main theme. The rising of the world population and the market size expanding of the flavour and fragrance issues show that the future of the rose farming is so bright. In this case, it is clear that the cost of the products fort his companies should be decreased.