Örgütsel adalet ve sinizm ilişkisinde kişi örgüt uyumunun rolü: Eğitim sektöründe bir araştırma
The role of person organization fit in the relationship of cynicism organizational justice a research in education sector
  1. Tez No: 453192
  2. Yazar: FATMA ÖZGE ÖZGEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ÖMER TURUNÇ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Örgütsel Adalet, Sinizm, KiĢi-Örgüt Uyumu, Organizational Justice, Cynicism, Person Organization Fit
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 170
Özet
Bu çalışmada eğitim çalışanlarının algıladıkları örgütsel adalet ile sinizm ilişkisinde kişi-örgüt uyumunun rolü incelenmiştir. Bu çerçevede, algılanan örgütsel adalet boyutlarının sinizm tutumlarına etkilerinin ortaya konması amaçlanmıştır. Bu değişkenler arasındaki ilişkiyi kavrayabilmek için ilk aşamada literatür çalışması yapılmıştır. Birinci bölümde örgütsel adalet kavramı ve boyutları incelenmiştir. İkinci bölümde sinizm kavramı, örgütsel adalet kavramı ile ilişkisinin araştırılacağı göz önüne alınarak incelenmiştir. Sinizme neden olan demografik faktörlere detaylı yer verilmiştir. Üçüncü bölümde kişi- örgüt uyumu örgütsel adalet ile sinizm ilişkisinde aracı rolünün olup olmadığının tespit edileceği dikkate alınarak bilgiler verilmiştir. Araştırma kapsamında 2015-2016 eğitim-öğretim yılında Burdur ili Bucak ilçesinde Milli Eğitim Bakanlığına bağlı 78 okulda çalışan yaklaşık 1000 öğretmenin örgütsel adalet algıları ve sinizm tutumlarının ilişkisinde kişi örgüt uyumunun rolünü ölçmek için anket çalışması uygulanmıştır. Bilgiler bu anketler vasıtasıyla toplanmıştır. Elde edilen veriler SPSS istatistik paket programı ve AMOS programı aracılığı ile analiz edilmiştir. Araştırmada öğretmenlerin; Örgütsel adalet algısı ile sinizm arasında negatif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Regresyon analizi ile kişi-örgüt uyumunun da sinizm üzerinde anlamlı ve negatif bir etkiye sahip olduğu görülmektedir. Ancak çalışanların algıladıkları örgütsel adalet düzeyi ile sinizm ilişkisinde kişi-örgüt uyumunun aracılık rolünün olmadığı ortaya konmuştur. Ayrıca bağımlı değişken sinizm ve boyutlarının cinsiyete, medeni duruma, kurum ve iş pozisyonuna göre farklılık gösterip göstermediğini test etmek üzere yapılan t-testi sonucunda çalışanların sinizm algılarının kuruma göre farklılaştığı ve kamu çalışanlarının özel sektör çalışanlarına göre sinizm ortalamalarının daha yüksek olduğu görülmüştür. Diğer boyutlarda değişkenler açısından farklılaşma olmadığı ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, the role of person organization fitin the relation of organizational justice and cynicism of the employees' perception was examined. In this context, it is aimed to reveal the effects of cynicism attitude to the size of perceived organizational justice. On the first step of the research to understand the relationship between variables literature study was performed. In the first part the concept of organizational justice and ıts sizes were examined. In the second part considering the relationship between the concept of cynicism and organizational justice were examined. The detailed demographic factors causing cynicism were taken place. In the third part some details about whether or not person organization fit adaptation is a mediator in the relationship between organizational justice and cynicism were given. In the concept of research a survey was implemented to measure the role of organizational justice perception and cynicism attitude in the relation of people and organizational adaptation so approximately 1,000 teachers who are working 78 schools in Burdur Bucak district related with Ministry of Education in 2015-2016 academic years gathered through the survey. The obtained data were analyzed by SPSS statistical software package and AMOS program. In the study a negative and significant relationship between teachers'perception of organizational justice and cynicism is found. With regression analysis on the person-organization fit it is seen as having a significant and negative impact on cynicism. However, in the relation between the level of perceived organizational justice and cynicism ıt was revealed that there is no intermediatry role of person organization fitadaptation. In addition, at the end of t test result which is held to test whether the dependent variable cynicism differ according to gender, marital status, corporate and business position and as a result ıt was found that the cynicism perception of employees differ according to their sectors and public sector employees have higher cynicism average thanprivate sector employees.It was demonstrated that there was no differences in other dimensions in terms of variables.