Çalışan memnuniyeti, işyeri ile ilgili etik ve kalite algısı ve performansa yönelik bir araştırma
Employee satisfaction, a research regarding workplace ethics and quality perception and performance
  1. Tez No: 453209
  2. Yazar: TİJEN YILDIZTURAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. KENAN ÖREN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Çalışan Memnuniyeti, Çalışan Memnuniyetini Etkileyen Faktörler, Performans, Performans Değerleme, Performans Değerleme Süreci, Employee Satisfaction, Factors Affecting Employee Satisfaction, Performance, Performance Evaluation, Performance Evaluation Process
  7. Yıl: 2016
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 132
Özet
Çalışma hayatında bir işletmenin veya kurumun başarıya ulaşabilmesi için sahip olduğu işgücünü etkin ve verimli bir şekilde kullanabilmesi gerekmektedir. Bir örgütün kurumsal hedeflerini gerçekleştirebilmesi ve istenen verimliliği sağlayabilmesi için çalışan memnuniyeti kavramı oldukça önemlidir. Çalışanların moral ve motivasyonlarının yüksek olması, işgücü verimliliğinin artmasını ve hizmet kalitesinin yükselmesini sağlayacaktır. Çalışanların iş hayatlarındaki mutlulukları ve işyerindeki memnuniyetleri iş yaşam kalitelerini de yükseltecektir. İşinden memnun olan çalışan, işyerinde verimli, düzenli ve daha istekli çalışacak; bunun sonucunda da performansı artacaktır. Yüksek performansla çalışan işgörenler, örgütsel verimliliği arttıracak ve kurumu başarıya götürecektir. Bu yüzden çalışan memnuniyeti kavramı örgütler için üzerinde durulması gereken önemli bir olgudur. Çalışmanın birinci bölümünde çalışan memnuniyeti, çalışan memnuniyetinde motivasyon teorileri ve çalışan memnuniyetini etkileyen faktörler incelenmiştir. İkinci bölümde ise performans kavramı açıklanmış, performans değerleme, performans değerlemenin önemi, amaçları, süreçleri ve yöntemlerine değinilmiştir. Çalışmanın üçüncü bölümünde de yapılan alan araştırmasına yönelik bulgulara yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
It is necessary for a business or an institution to utilize it's workforce in an efficient and productive manner to obtain success in worklife. The term Employee Satisfaction is highly significant for an organziation with regards to the realization of its corporate goals and sustainability of the desired productivity. Increased employee morale and motivation will enhance labor productivity and improve service quality. Workplace happiness and satisfaction of employees will also increase their worklife quality. A satisfied employee will perform his/her duties more productively, orderly and willingly resulting in a performance increase. High performing employees will increase organizational productivity thus lead the institution to success. In this sense, employee satisfaction is an important matter of fact which organizations should place emphasis on. The first part of the study examines employee satisfaction, motivation theories on employee satisfaction and factors affecting employee satisfaction. Whereas the second part explains the concept of performance and touches on the issues of performance evaluation, the importance, purposes, processes and methods of performance evaluation. Findings regarding the field study have been included in the third part.