Sosyal ağlarda motivasyon nedenlerini, tüketici davranışlarını ve hedonik alışverişi belirlemeye yönelik bir uygulama
A study on motivational reasons of social networks, consumer behaviors and hedonic shopping
- Tez No: 453212
- Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZİHNİ TUNCA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Ağlar, Dijital Pazarlama, Tüketici Davranışları, Hedonik Alışveriş, Social networks, Digital Marketing, Consumer Behaviors, Hedonic Shopping
- Yıl: 2017
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 216
Özet
Günümüzde sosyal ağların kullanımının giderek artması sonucunda işletmeler de pazarlama faaliyetlerinde yeni açılımlara yönelmektedir. Bunun sonucunda, sosyal ağlarda sunulan içerikler ve dijital pazarlama faaliyetleri tüketici davranışlarını şekillendirmektedir. Ayrıca, sosyal ağlar ve dijital pazarlama sayesinde ürün/hizmetler nihai tüketicilere hızlı ve ucuz olarak ulaşabilmektedir. Hedonik davranış, psikolojik bir olgu olarak bireylerin hoşuna giden şeylere sahip olmaktan doğan tatlı ve keyif verici duygu olup tüketici davranışlarına önemli etkilere sahiptir. Sosyal ağlarda motivasyon nedenlerinin, tüketici davranışlarının ve hedonik alışveriş nedenlerinin ortaya konulması amacıyla gerçekleştirilen alan araştırması ile Isparta ilinde bir anket çalışması gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın bulguları, sosyal ağlarda motivasyon nedenlerinin ve hedonik alışverişlerin tüketici davranışlarını etkilediğini ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
As a result of today's increasing use of social networks, companies tend to new trends on marketing activities. Thus, contents of social networks as well as digital marketing activities form consumer behaviors. Besides, thanks to social networks and digital marketing activities, products and/or services can be delivered to final consumers faster and cheaper. Hedonic behavior is a psychological phenomenon that consumer behavior is motivated by the pursuit of pleasure. In order to examine the motivational reasons of social networks, consumer behaviors and the causes of hedonic shopping, an empirical study has been conducted in Isparta city. The findings of the study highlight that the motivational reasons of social networks and hedonic shopping affect consumer behaviors.