Süleyman Demirel Üniversitesi'nde okuyan yerli ve yabancı öğrencilerin tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi
Determining of burn-out level for local and foreigner students in Süleyman Demi̇rel University
  1. Tez No: 453213
  2. Yazar: SOULEYMAN YOUSSOUF ADOUM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. TAHSİN AKÇAKANAT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Tükenmişlik, Duyarsızlaşma, Yıpranma, Üniversite öğrencileri, Burnout, Depersonalizasyon, Depreciation, University students
  7. Yıl: 2017
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 85
Özet
1970'li yıllarda ortaya çıkan“tükenmişlik”, özellikle insan faktörüyle uğraşan mesleklerdeki kişiler üzerinde yarattığı olumsuzluklardan dolayı önemli bir çalışma alanı haline gelmiştir. Çağımızda birçok araştırmacı tarafından incelenen ve tez konusu haline gelerek önemini koruyan tükenmişlik; enerji, güç ya da kaynakların karşılanamayan istekler yoluyla azalarak tükenmesi şeklinde ifade edilmektedir. Bu araştırmanın amacı Süleyman Demirel Üniversitesi'nde öğrenim gören yerli ve yabancı uyruklu öğrencilerin tükenmişlik düzeylerini belirlemektir. Araştırma Süleyman Demirel Üniversitesinin çeşitli fakülteler ve Yüksekokullarında öğrenim gören 396'sı Yerli, 253'ü yabancı olmak üzere toplam 649 öğrenci ile yürütülmüştür. Araştırmada Schaufeli ve ark (2002) tarafından geliştirilen ve Türkçe uyarlaması Çapri, Gündüz ve Gökçakan (2011) tarafından yapılan Maslach Tükenmişlik Envanteri-Öğrenci Formu (MTE-ÖF) kullanılmıştır. Toplanan verilerin analizinde frekans, yüzde ve ortalamalar arası farkın anlamlığını test etmek üzere“t”testi ve çoklu değişkenlerde Varyans (ANOVA) analizi kullanılmıştır. Yapılan analiz sonuçları; cinsiyet, uyruk, fakülte, sigara kullanımı, kaldıkları yer gelir durumu, çalışma durumu, değişkenlerine göre üniversite öğrencilerin tükenmişlik puanlarının farklılaştığını göstermiştir. Elde edilen sonuçlar literatür eşliğinde tartışılıp çeşitli öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The Burn-out syndrome which emerged out in 1970s creates some negative facts on the professions dealing with the human being and therefore it becomes an urgent field of researches. The Burn-out syndrome, being studied by many great scholars as well as a subject-matter for the academic thesis, is defined as the burning out energy, power and the sources by the means of the non given desires. It is very urgent fact that the surveys and their results dealing with the minimizing of the burning out which impact on the life of work negatively, must be declared via media means. The purpouse of this study is to determinate the burn-out level of Local and foreigner students studying at Süleyman Demirel University. The research was made with a total 649 students, 396 of them local students and 253 of them foreigner students getting their education in various faculties and vocational high school in Süleyman Demirel Üniversity. In this study Maslach Burnout-Student Survey (MBI-SS) wich was designed by Schaufeli, et.al (2002) adapted to turkish and conducted validity and reliability studies by Çapri, Gündüz and Gökçakan (2011) was used to mesure burn-out level of students. The analysis of collected data One-way analysis of variance (Anova) and t-test was used to compare the burn-out level of students. The results of the analysis indicate that burn-out scores of students differ from each other in terms of variables like gender, nationality, faculty, cigarette use, students accomodation, income statue, employment statue. The result are discussed and several recommandations are presented in the light of the literature.