Petrol piyasasındaki fiyat değişimlerinin büyüme ve cari açık üzerindeki etkisi: Türkiye örneği
The impact of price changes in oil market on the growth and current deficit: The case of Turkey
- Tez No: 453218
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ERTAN BECEREN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Petrol Piyasası, Petrol Fiyatlarındaki Dalgalanmalar, Büyüme, Petroleum Market, Fluctuations on Petroleum Prices, Growth
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 103
Özet
Ekonominin temel girdilerinden en önemlisi konumunda olan enerji, ülkelerin siyasi ve ekonomik kararlarını büyük ölçüde etkilemektedir. Özellikle petrol olmak üzere fosil yakıtlardan alınan enerji miktarının yenilebilir enerji kaynaklarından çok fazla olması ve fosil yakıtların çıkartılma maliyetinin düşük olması nedeniyle bu önemi artırmaktadır. Bu çerçevede petrol fiyatlarındaki dalgalanmalar da küresel anlamda ülkelerin, uluslararası alanda yerini belirleyen en önemli faktördür. Çalışmamızda petrol fiyatlarındaki dalgalanmaların, ülkelerin, cari açık, enflasyon oranları ve buna bağlı olarak ekonomilerinin büyüme trendlerine etkisi açıklanmaya çalışılmıştır. Elde edilen sonuca göre başta Türkiye olmak üzere, petrol sektöründe dışa bağımlı ülkelerin, fiyatların dalgalanması ile ithalattan kaynaklı cari açığının ciddi oranda arttığı, enflasyonu dolaylı olarak tetiklediği ve uzun vadede ülke büyümesini olumsuz etkilediği kanısına varılmıştır. Bu etkilerin açıklanabilmesi adına, çalışmada, Var Ayrıştırması Analiz Yöntemi kullanılmış olup, petrol fiyatlarının özelikle büyüme ve cari açık ile etkileşim içinde olduğu görülmüştür.
Özet (Çeviri)
Energy as one of the most important inputs of economy, is an effective factor on the political and economic desicions of countries.Fossil fuels, esspecially petroleum has higher amount of energy and lower extraction cost comparing to renewable energy sources. This situation makes fossil fuels more important. Therefore, fluctuations on the petroleum prices determine the place of the nations in international arena. In this study, it is aimed to explain the effects of fluctuations on petroleum prices on current deficit, inflation rates and growth rates of the economies.According to results,in foreign-dependent countries in petroleum sector, esspecially in Turkey, fluctuations on petroleum prices are making current deficit increase , triggering the inflation rate indirectly and affecting the growth rate negatively in the long-run. In order to explain these effects, by using The Vector Autoregression Model, it's observed that petrolium prices interact with growth and current account deficit.