Liderlik uygulamaları ile duygusal zeka boyutları arasındaki ilişkinin incelenmesi
An analysis of the relationship between leadership practices and emotional intelligence dimensions
- Tez No: 453219
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. AHMET SAİT ÖZKUL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Liderlik, Liderlik Uygulamaları, Duygusal Zekâ, Savunma Sanayi, Leadership, Leadership Practices, Emotional Intelligence, Defense Industry
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 109
Özet
Bu çalışmada duygusal zekâ boyutları ile liderlik uygulamaları arasındaki ilişki incelenmeye çalışılmıştır. Bu sebeple savunma sanayi sektöründe faaliyet gösteren bir firmanın beyaz yaka kadrolarında çalışan 183 kişiye anket uygulanmıştır. Duygusal zekâ boyutlarını ölçmek için duygusal zekâ ölçeği, liderlik vasıflarını ölçmek için liderlik uygulamaları ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizi için Stata 13.0 ve IBM SPSS 22.0 programlarından yararlanılmıştır. Çalışma üç bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde liderlik kavramı ve liderlik yaklaşımları ele alınmıştır. İkinci bölümde duygusal zekâ kavramı, modelleri ve duygusal zekâ üzerine yapılan araştırmalar ele alınmıştır. Son bölümde ise elde edilen verilerin analizleri yapılmış çıkan sonuçlar yorumlanmıştır. Yapılan analizler sonucu duygusal zekâ boyutları ile liderlik uygulaması arasında pozitif yönlü bir ilişki olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
This study is aimed to investigate the relationship between emotional intelligence dimensions and leadership practices. In this context, 183 white-collar employees of a company which is operating in defense industry are surveyed. Emotional intelligence scale and leadership practices scale are used in order to measure emotional intelligence dimensions and leadership features, respectively. Stata 13.0 and IBM SPSS 22.0 softwares are used to analyze the data. The study is consist of three sections. In the first section, the notion of leadership and leadership approaches are investigated. In the second section, the notion of emotional intelligence, emotional intelligence models and the studies that have been made on emotional intelligence are examined. In the last section, gathered data is analyzed and the results are evaluated. The results of the analysis shows a positive correlation between emotional intelligence dimensions and leadership practices.