2000-2014 döneminde Türkiye'de ulusal tasarrufların seyri: Dinamik En Küçük Kareler ve ARDL yöntemi
Throughout 2000-2014 the process of national savings in Turkey: Dynamic Ordinary Least Square and ARDL models
- Tez No: 453227
- Danışmanlar: DOÇ. DR. BEKİR GÖVDERE
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Ekonomi, Economics
- Anahtar Kelimeler: Ulusal Tasarruflar, Dinamik En Küçük Kareler Analizi, ARDL, National Saving Rates, Dynamic Ordinary Least Squares Analysis (DOLS), Autoregressive Distributed Lag (ARDL)
- Yıl: 2016
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu çalışmada Türkiye'de ulusal tasarrufların seyri incelenmiştir. Bu amaçla 2000-2014 çeyrek dönem verileri, Genişletilmiş Dickey-Fuller (ADF), Phillips-Perron (PP) birim kök testleri ile değişkenlerin durağanlık seviyeleri araştırılmıştır. Granger Nedensellik, Engle-Granger Eşbütünleşme ve Sınır testleri uygulanmıştır. Dinamik En Küçük Kareler modeli ile birlikte Gecikmesi Dağıtılmış Otoregresif Modeli (ARDL) aracılığıyla analiz edilmiştir. Elde edilen bulgulara göre bu dönemde ulusal tasarrufların %19 oranında azaldığı tespit edilmiştir. 2000-2014 döneminde ulusal tasarruflara en çok etki eden faktörler sırasıyla kamu harcamaları, hanehalkı tüketim harcamaları, dış borç miktarı ve döviz kurunda görülen artışlardır.
Özet (Çeviri)
In this study, the process of national savings in Turkey has been examined. For this purpose, 2000-2014 quarter terms' samples, Augmented Dickey-Fuller (ADF) Phillips-Perron (PP) unit root tests and the variables' stationary level have been sought. Granger Causality, Engle-Granger Cointegration and Bound tests have been applied. By means of together with Dynamic Ordinary Least Squares (DOLS) and Autoregressive Distributed Lag (ARDL) Models have been analysed. According to acquired samples, in this term, it has been determined that national savings 19% have decreased. In the terms of 2000-2014, the most influencing factors to the national savings respectively are; increase in, public expenditures, household consumption expenditures, amount of foreign debts and exchange rate.